BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Ekrem İmamoğlu 13 Ocak'ta İmamoğlu görevden mi alınıyor? Mevlüt Uysal döneminde 5 terörist işe alındı!

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB'ye yönelik 'terör soruşturması'yla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ismini sayıp kumpasın 'kacak' olduğunu iddia ettiği Beştepe'den planlandığını iddia etti. İmamoğlu, kendisinden önceki İBB Başkanı Mevlüt Uysal döneminde 'terör örgütü yöneticiliği' dahil, bombalı elem yapma dahil, sabıka kayıtları olan 5 kişinin işe alındığını söyledi.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu canlı yayında İBB'ye yönelik başlatılan terör soruşturmasına ilişkin açıklama yaptı.  İmamoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu hedef alan İmamoğlu, asıl sorumlunun Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söyledi. "Mevlüt Uysal döneminde işe alınanlar arasında bombalı saldırı gerçekleştirenler dahil beş terörist kaydı var" diyen Ekrem İmamoğlu "Gök kubbeyi başınıza yıkarız" tehdidini yeniledi... İşte Ekrem İmamoğlu'nun açıklamasından satır başları...

13 Ocak Cuma İBB'ye kayyum mu atanıyor?

13 Ocak Cuma günü İBB'ye kayyum atanacağı iddiaları hatırlatılan Ekrem İmamoğlu, "Böyle bir hamle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kara noktası olur. Hem partim CHP hem de İYİ Parti'nin hem de tüm muhalefetin çok güçlü hamleler yapacağını görüyorum. Umarım ki böyle bir şey yaşanmaz. Büyük bir tepki olacaktır. Sokak sokak dolaşır tüm bu yaşananları anlatırım. Benim kulağıma böyle bir görevden alınma tarihi geldi mi? Benim kulağımda tek tarih var o da seçimin yapılacağı tarih" dedi.

Olmaz denilen her şeyi yaptılar...

- Bu ülkede asla olmaz denilen her şeyi ne yazık ki bu iktidar yaptı. Artık bizi ne şaşırtabilir diye konuşuyoruz. Meşhur kurbağa hikâyesi gibi. Özellikle son 10 yıl boyunca suyu yavaş yavaş kaynatıyorlar.

- Menfaat vaadiyle kötülüğün kanatlarına hiçbir zaman sığınmayacağız. İstanbul’un iradesinin aksine gayri meşru, gayri ahlaki, antidemokratik müdahaleler bir takvim içerisinde üzerimize uygulanıyor.

- Kendileri de hukuksuzluktan mağdur edilmiş olmalarına rağmen hukuku, adaleti, millet iradesini ayaklar altına alan kaba bir zihniyet var karşımızda.

- Biz asla ılık su demokratı olmadık, olmayacağız. Eğer ben gerekenleri yapmazsam milletimin yüzüne bakamam. Biz menfaat vaadiyle kötülüğün kanatlarına asla sığınmayacağız.

Erdoğan ve Bahçeli İstanbul'u konuştu

- Yargılandığım davanın hâkimin sürülmesi ve bana ceza vermesi için tehdit edildiği iddiasına HSK’nın hâlâ sessiz kalışı… Siyasi yasak ve hapis cezası aldığım dava öncesi ceza alacağımı bilerek yapılan skandal siyasi buluşmalar. Biri cumhurbaşkanı da olan iki siyasi parti liderinin pasta yerken 16 milyon İstanbullunun iradesiyle ilgili tasarruf planları yapılması.

- Sözlerimizin adresi ne İçişleri Bakanı ne de Adalet Bakanı'dır. Onlar sadece buzdağının görünen yüzüdür. Asıl mephisto buzdağının altındadır.

- Bu toplantıyı İçişleri Bakanı'nı utandırmak için yapmadım. O son kullanma tarihini doldurmuştur.. Bakan Bey'i ciddiye alma zamanı çoktan geçmiştir. Artık Sayın Bakan'ın ne şapkası ne tavşanı vardır. Bir bakan daha var. Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ.

- Haksız, hukuksuz soruşturmaların imar edildiği, hakimlerin, müfettişlerin bir çırpıda değiştirildiği, mahkeme kararının yüzümüze dahi okunmadığı bir merkez vardır ve orası bellidir. Orası kaçak bir merkezdir. Orası merdiven altı soruşturma üretilme merkezidir.

- İçişleri Bakanı adil değildir. Adil insan kaftanı giymeye çalıştı. Bu bakan 26 Kasım tarihli açıklamasında neredeyse CHP'li belediyelerde açtığı kadar AKP'li belediyelerde de soruşturma açtığını söylemişti.

- Tek soru sordum. AKP'li belediyelerde de terör soruşturması açtın mı? Buna yanıt veremedi. Bakanın İBB'de terörist olduğunu iddia ettiği tarihte tam 8 aydır bir şey yapmadı.

- Kanun sakıncalı personelin işten çıkarma yetkisini İçişleri Bakanlığı'na vermiştir. Sayın Bakan sayı vererek terörist tespiti yapmış ancak 8 ay boyunca işte çıkarmamıştır. Bakan Soylu, bu kişileri işten çıkarmayarak net bir şekilde görev suçu işlemiştir.

İzmir'de yetkin yoksa nasıl işten çıkardın?

- Sayın Bakan 'yetkim yok' dedi. 'Hele iştirak şirketleri özel şirket gibidir, işten çıkarma yetkisi kullanamayız' da dedi.

- (İzmir'deki örneğe dair belgeyi yayınladıktan sonra) Yasaya göre işten çıkartma İçişleri Bakanı onayıyla oluyor. Buradan sormak istiyorum, hani yetkiniz yoktu? Olmayan yetkinizi kullanıp nasıl oldu da 15 kişiyi, şirketinden olur vererek işten çıkarttınız?

- Bence bir toplantı daha yapmayıp neden sekiz ay boyunca bu yetkiyi kullanmayıp görevini ihmal ettiğini açıklamalı. Bakanın görev ihmalini resmi belgeyle adım adım anlatıyoruz. Takipçisi olacağız ve suç duyurusunda bulunacağız.

AK Partili başkanlar kusura bakmasın

- AK Partili belediyelerde çalışan personeller kamudan men edildiyse bunun nedeniyle ilgili bilgilendirme açıklamasını derhal milletimize yapar mısınız? Bu AKP'li başkanlar için de bana uyguladığınız hukuku uyguladınız mı? AKP'li belediye başkanı arkadaşlarım, bunları açıkladığım için kusura bakmasınlar. Pandoranın kutusunu siz açtınız sayın bakan. Açıkçası kabahat Soylu bakanın. Öfkeyle kalkan zararla oturur diye dile getirdim. 

Terör iltisaklı dendi işten çıkardık ama...

- Arşiv araştırması konusunda çok enteresan şeyler yaşadık. Çarpıcı bir örnek daha. T.A. isimli çalışanımızın Mart 2022'de arşiv araştırması geldi ve terör iltisaklısı olduğu belirtiliyordu. İşten çıkardık. Suçu kesinleşmemiş kişiye suçlu denemez ama iktidara göre suçu kesinleşmese de suçlu. Acımasız tavırlar ve davranışlar var. Bu arkadaşımızın ısrarla hakkında suçlama olmadığını dile getirdi. Çok ısrar edince halkla ilişkiler bu işin üstüne gitti ve valiliğe tekrar sordular. İkinci yanıt geldi. Bu sefer 'herhangi bir suç örgütü ile ilişiği bulunmuyor' yazıyor. 8 ay önce terörist dediniz, 8 ay sonra 'pardon terörist değil' dediniz. İşe geri kalmadık. Bakan kalkar azılı terörist ilan eder.

Şehit yakını itfaiye eri....

- Kamuoyunda şehit yakını itfaiye eri çok tartışıldı. Ailesi 'Evladımızın hayati tehlikesi var' diye ekibimizi aradılar. Bir müddet izin verdik. Muharrem Kılıç, sınavları geçerek itfaiye girmiş. Yine arşiv araştırması yapmanın yasak olduğu dönem. Adli sicili temiz çıkmış, üstelik de şehit kardeşi. Bu şehit yakını da terörist ilan edildi. Kendi akılsızlıklarını ifşa etmiş oldular. Bakanlığın üst kadrolarında liyakatıyla görev alan biri var mı? Bunu araştırmanızı istiyorum.

Uysal dönemine özel araştırma...

- Ben hiçbir zaman ılık su demokratı olmayacağım. Her anını milletimle paylaşacağım. Türkiye bu duruma net bir şekilde tanık olacak. Ne demiştim önceki toplantıda? Uysal dönemini özellikle araştıracağım dedim, araştırdım. Mevlüt Bey görevdeyken, İçişleri Bakanı yine Soylu iken terör sorunu yok muydu?

Terör örgütü yöneticisi işe alınmış

- Arşiv araştırmasının yasak olmadığı Mevlüt Uysal ve Ali Yerlikaya döneminde işe alınan 4116 kişiden 1800 kişiden arşiv araştırması istenmemesinin sebebini nereye koyacaksınız?

- Mesela Uysal döneminde işe alınan kişilerin sabıka kayıtlarında silahlı terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği yazan 2 kişi işe girmiş. Bana suçlusun diyor ama 6 terör iltisaklısını işe alan Yerlikaya suçsuz.

- Bütün bu uygulamalarda İmamoğlu suçlu ama bana suç olan uygulamalar bu ikisine serbest. İmtiyazlı gruplar oluştu da bizim haberimiz mi yok? Ben hiçbir zaman ılık su demokratı olmayacağım. Türkiye bu duruma tanık olacak.

Bombalı eylem yapanlar işe alınmış

- Bu ülkede terör sorunu ben İBB Başkanı olunca mı başladı? 28 Eylül 2017-31 Aralık 2018 döneminde Mevlüt Bey 30798 kişiyi işe alıyor, 5608 kişiden sabıka kaydı olmadan işe almışlar. 5870 kişinin de adli sicili kamu seçeneğinden değil, özel sicilinden alınmış. Bakan bey hülle mi demiştin? İşe alınanlar arasında bombalı saldırı gerçekleştirenler dahil 5 terörist kaydı var. İşe alınanların 3'te 1'inden arşiv araştırması talep edilmemiş.

Bunu ben yapsam ne olurdu?

28 Eylül 2017 - 31 Aralık 2018 döneminde 30 bin kişiyi işe almış. 5 bin 608 kişiden adli sicil kaydı alınmamış. 5 bin 870 kişinin adli sicili 'özel' olarak alınmış. İşe alınanlar arasında, bombalı saldırı dahil beş terörist var. 10 bin 858 kişi için arşiv araştırması istenmemiş, yasak olmadığı halde. Bunu ben yapsam neler olurdu varın siz düşünün.

- İçişleri Bakan yardımcısının kardeşinin terörden araması var. Bakan Yardımcısı tweet atmış sen dedin baktım araması var. Devletimizin bu durumuna çok üzülüyoruz. Tabii tek bir güvenlik makalesi okumayan birinin ekibi böyle olur.