BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,11
ALTIN 2.472,48
HABER /  GÜNCEL

Dogu'da artık onlar da konuşacak

Güneydoğu ve Dogu'nun kanaat önderleri de çözüm süreci için devrede. Norşin Şeyhi Nurettin Mutlu da onlardan biri.

Abone ol

Türkçe adıyla Güroymak diğer adıyla Norşin olan ilçede 200 yıldır öğrenci yetiştiren ve erkek kuran kursu adı altında faaliyet gösteren medresenin şeyhi Nurettin Mutlu, Yeni Şafak gazetesine konuştu.

Cihat Arpacık'ın "Bölgenin kayıp sesleri" başlıklı ilkinde Mutlu'nun görüşleri ve geçmişte yaşanan acılar anlatılıyor. İşte o haberden bir bölüm:

GÖRÜŞLERİ BİLDİRME VAKTİ ÇOKTAN GELDİ

PKK'ya silah bıraktırmak için başlatılan barış sürecine değinen Şeyh Mutlu, "Allah yardımcıları olsun. Allah muvaffak etsin. Başbakan Erdoğan konuşunca bakıyorum, hem İslamiyet'ten hem insaniyetten anlıyor. İnsanın insana vurması yasaklanmış. Başbakan bunu anlamış olmalı ki şimdi sorunun bitmesi için çabalıyor. Mele ve imamlar toplumsal konularda görüş belirtmekten kaçınıyor. Sorunların bu kadar büyümesinin nedenlerinden biri de budur. Toplumla ilgili, yaşayışla ilgili görüşlerimiz bilinmeli. Kürt sorunu da bunlardan biri. Örgüte silah bıraktırmak için başlatılan sürece medreseler de destek veriyor."

ASKER KÖYÜ YIKSA ŞİKAYET EDİLEMEZDİ

Peki, baskı sadece devletten mi geldi? Geçmişte PKK'nın da bölgedeki medreselere baskı yaptığını söyleyen Mutlu şunları söylüyor: '(PKK) Her gün bize yazı gönderip haraç isterdi. Devlet bize PKK'lısınız diye iftira atıyordu, PKK ise devletçisiniz diye baskı yapıyordu. Neler yaşanmadı ki!' Birkaç yıldır baskıların ortadan kalktığını da belirten Mutlu, şu anki durumu ise şöyle özetliyor: 'Eskiden bir asker bir köyü yıksa bile kimse şikayet edemezdi.

Şimdi öyle mi? Devletin her kademesinde büyük bir iyileşme mevcut. Allah'a şükür şimdi tüm kolaylıklar önümüzde.'