BIST 9.986
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.437,31
HABER /  GÜNCEL

6 Mart 2013 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde öne çıkan haberler arasında Venezuela lideri Chavez'in ölümü, AB'nin bankacıların ikramiyelerini sınırlandırma kararına İngiltere'nin tepkisi ve kraliyet bebeğinin cinsiyeti tartışması var.

Abone ol

Venezuela lideri Chavez kansere yenik düştü

Independent gazetesinin baş sayfasında kırmızı kepiyle selam duran Venezuela lideri Hugo Chavez'in fotoğrafı göze çarpıyor.

Haberde Chavez'in ölümünün hem Venezuela hem de bölgede bir süredir devam eden belirsizliği sona erdireceği, ancak petrol zengini ülkenin siyasi bir istikrarsızlığa sürüklenebileceği belirtiliyor.

Gazete, Chavez döneminde sosyal yardım programlarının başlatıldığını, ancak ülkede enflasyonun ve suç oranının arttığını ve petrol fiyatlarının kararsızlık gösterdiğini aktarıyor.

Haberde Chavez’in halefi olarak gösterdiği Nicolas Maduro ve muhalefet lideri Henrique Capriles arasında yaşanacak seçimlerin oldukça zor geçeceği ifade ediliyor.

Times gazetesinin dünya haberleri sayfasında Chavez'in ölümüne geniş yer ayrılmış.

Chavez'in ölümünün ülkede büyük bir boşluk ve henüz tamamlanmamış bir sosyalist devrim bıraktığını aktaran gazete, Venezuela halkının El Commandante'nin olmadığı belirsiz bir geleceğe kafa yormaya başladığını yazıyor.

Haberde, ülkenin petrol gelirlerini eğitim, sağlık ve gıda yardımları için kullanan Chavez'in yoksul halk için bir baba figürü haline geldiği ancak ülkede bir yandan da sınıf savaşının derinleştiği belirtiliyor.

Haber şöyle devam ediyor: "Chavez'in projesi dünyanın birçok yerinde solcular için bir örnek olsa da ülke içinde vidalar yerinden oynamaya başladı. Yolsuzluk, kötü altyapı ve ekonomik savaş toplumsal ilerlemeye de zarar veriyor".

İngiltere ikramiye yasasına karşı destek bulamadı

Financial Times gazetesi, İngiltere’nin Avrupa Birliği'nin geçen hafta bankacıların ikramiyelerine getirdiği sınırlamalara karşı yenilgisini taşımış baş sayfasına.

Avrupa Birliği geçen hafta bankacıların ikramiyelerinin bir maaşa kadar sınırlanması ve ancak hissedarlar tarafından onaylanması durumunda iki maaşa kadar çıkabileceği yönünde bir karar almıştı.

Haberde Avrupa maliye bakanlarının büyük çoğunluğunun öneriyi desteklediği ve İngiltere’nin yasada ancak ufak değişiklikler yaptırabileceği belirtiliyor.

İngiltere'nin, finans merkezi City'nin bu değişikliklerden olumsuz etkilenmesinden korktuğunu belirten gazete, AB dışındaki bankaları yasadan muaf tutma çabasının da kabul görmediğini aktarıyor.

Gazetenın iç sayfalarında Avrupa Parlamentosu'nun siyasi olgunluğunu ve Avrupa vatandaşlarını ne kadar temsil ettiğini tartışan bir yazıda, ikramiye yasasının Avrupa Parlamentosu'nun tek tek ülkelerden daha önemli bir konuma geldiğini gösterdiği ifade ediliyor.

Avrupa Parlamentosu her ne kadar doğrudan seçilse de, seçimlere katılımın düşüklüğü ve Parlamento'nun halkın doğrudan sorunlarından uzak olması yazıda değinilen konular arasında.

Guardian gazetesi de geçen hafta AB tarafından kabul edilen ikramiyelerin sınırlandırılması yasasında İngiltere'nin 26 Avrupa ülkesi karşısında yalnız kaldığını yazıyor.

Gazete bu konunun İngiltere'nin AB ile ilişkilerini daha fazla tehlikeye atacağını belirtiyor.

Yazıda, yasanın bazı maddelerinin önümüzdeki üç hafta içinde tartışılacağı ancak temelinin değişmeyeceği ifade ediliyor.

Habere göre Londra'da yaklaşık 5000 üst düzey banka çalışanı bu yasadan etkilenecek.

Bolşoy tiyatrosu asit saldırısında şüpheli dansçı

Guardian gazetesinde Rusya'daki Bolşoy Tiyatrosu'nun sanat yönetmeni Sergei Filin'e yapılan asitli saldırı ile ilgili bir haber göze çarpıyor.

Polisin, saldırıyı gerçekleştirdiği şüphesiyle üç kişiyi gözaltına aldığını belirten gazete, tiyatrodaki dansçılardan birinin de gözaltına alınanlar arasında olduğunu söylüyor.

Haberde polisin Filin'e yapılan saldırının talimatını dansçı Pavel Dimitriçenko'nun vermiş olabileceğinden şüphelendiği aktarılıyor.

Bolşoy Tiyatrosu yöneticilerinin desteklediği Filin'in dansçılarla sorun yaşadığını aktaran gazete, saldırının tüm dünyada sanat ve kültür çevrelerini şok ettiğini yazıyor.

Kraliyet bebeğinin cinsiyeti

Daily Telegraph ve Times gazetelerinin baş sayfalarında Prens Williams'ın eşi Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın fotoğrafları göze çarpıyor.

Daily Telegraph, Kate Middleton'ın dün yaptığı Grimsby gezisinde yaptığı bir dil sürçmesinden kız çocuğu beklediğinin anlaşıldığını yazıyor.

Habere göre kendisine oyuncak ayı hediye eden bir kişiye teşekkür ederken Middleton'ın ağzından kızım kelimesinin k harfi çıkıyor ancak hemen susuyor.

Gazete, kraliyet ailesinde çocukların cinsiyetinin önceden açıklanmadığını belirtiyor.

Çocuklara cinsel tacizle mücadelede yeni strateji

Times gazetesinin baş sayfasında İngiltere'de cinsel taciz konusunda çıkarılacak yeni strateji ile ilgili bir haber yer alıyor.

Haberde, geçen yıl hayatını kaybeden televizyon yıldızı Jimmy Savile skandalının ardından çocuklara yönelik cinsel taciz vakalarında adaletin tecil etmesi için yeni bir strateji hazırlandığı belirtiliyor.

Yeni stratejiyle yapılacak değişikliklerin bazıları şöyle; polisin ve savcıların takipsizlik kararı verdiği vakaların incelenmesi için bir kurul oluşturulması, savcılıklarda tecavüz ve cinsel taciz birimlerinin kurulması ve polisin ve savcıların çocuk tacizi ile ilgili eğitim alması.