BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.413,11
HABER /  SAĞLIK

Diyabet hastaları dikkat! Diş uzmanları sizi özellikle uyarıyor

Diyabet hastalarını uyaran Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dt. Serdar Öztopraktan, diyabetin ağızda enfeksiyon riskini artırdığını belirtti.

Abone ol

Öztopraktan, diyabet hastalarının diş sağlığı konusunda dikkatli olması gerektiğini belirterek, diyabet hastalığı ağızda enfeksiyon riskini artırdığını ve sağlıklı bir ağız ve dişlerin kan şekeri yönetimine yardımcı olduğunu söyledi.

Diyabetin toplumda sık rastlanan kronik bir metabolizma ve endokrin sistem hastalığı olduğunu belirten Öztopraktan, "Kısmi veya tam insülin eksikliği ya da dokuların insüline direnci, kan glikoz seviyesindeki artışa hiperglisemi, dolayısıyla da diyabete şeker hastalığına neden olur." dedi.

Ağız hastalıklarına dikkat
"İyi kontrol edilemeyen hiperglisemi vakalarında başta ağız ve dişler olmak üzere vücudun çeşitli organ ve sistemlerinde hasarlar ya da fonksiyon bozuklukları görülür." diyen Öztopraktan, "Yüksek kan şekeri, diş ve diş etlerinde kolayca enfeksiyon gelişmesine neden olur, bu da kan şekerinde daha da fazla artışa yol açabilir. Diyabette diş ve diş eti sağlığı yönünden kan şekerinin mümkün olduğunca normal aralıkta tutulmasının yanında günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, sigara içilmemesi ve yılda iki kez diş doktoru kontrolü gerekir” dedi. 

diş

Kan damarlarında bozulmaya da neden olur
Dt. Serdar Öztopraktan, diyabet kan damarların bozulmaya neden olduğunu aktardı. Öztopraktan, “Şeker hastalığı yani diyabet ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Diyabet yüzünden artan kan şekeri dokuları besleyen kan damarlarında bozulmaya neden olur. Buna istinaden ağız ve diş sağlığı sorunlarına sebep olur. Damarsal problemler diş eti problemleri, periodontal problemler kemik rezepsiyonları buna bağlı diş kayıpları oluşmasını sağlar. Bu yüzden diş ve ağız sağlığı için diyabet hastaları ağız ve diş hijyenine daha fazla özen göstermeli. Ağızdaki plak oluşumunu engellemeli, fırça kullanımını düzenli ve sürekli hale getirmeli” diye konuştu. 

Diş eti tedavisinin uygulanmasında kanama ve enfeksiyon riskinin oluşmaması gerektiğini vurgulayan Dt. Serdar Öztopraktan, diyabet hastalarında kan şekeri seviyesi sürekli kontrol altına alınması gerektiğini de hatırlattı.

İlaç tedavisi
Öztopraktan, “Diş tedavisi veya diş tedavisinin uygulanabilmesi için kanama ve enfeksiyon riskinin oluşmaması, bunlar mevcut ise kan şeker düzeyinin kontrol altına alınarak gerekli görülürse, müdahale öncesi ve sonrası antibiyotik ile antienflamatuar ilaç tedavisi yapılmalıdır. Kan şekerinin yüksek düzeylerde olduğu durumlarda ise diş çekimi ve dişeti tedavi müdahalesinden kaçınılmalıdır” şeklinde konuştu.