BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Devlet Hanuka Bayramı'na katıldı!

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Museviler'in kutsal olarak kabul ettikleri Hanuka Bayramı, devlet erkanın da katılımıyla İstanbul'da kutlandı.

Abone ol

Türk Musevi cemaatinin Hanuka Bayramı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez halka dün açık bir meydanda ve devlet erkarının katılımıyla İstanbul'da kutlandı.

Hanuka Bayramı kutlaması, Türk Musevi cemaati ve Beşiktaş Belediyesi'nin desteği ve organizasyonuyla düzenlendi. Törene İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yanısıra Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve İstanbul Müftülüğü temsilcileri de katıldı.

Yahudilerin "yeniden adama" bayramı Hanuka, ayrıca ışıklar bayramı olarak da bilinir ve Yahudi takviminin Kislev ayının 25'inci gününde başlayıp sekiz gün sürer. Büyük dini simgesi açısından değil, Noel bayramına yakınlığı yüzünden Batı'da en çok bilinen Yahudi bayramıdır. Yahudi olmayan birçok kişi bu bayramı Yahudi Noel'i olarak düşünür. Hanuka Roş Aşana, Yom Kipur, Sukot ve Pesah kadar önemli bir dini bayram değildir. Tek dini geleneği kandil veya mum yakmaktır. Mumlar, Menora ya da Hanukiya denilen dokuz kollu özel bir şamdanda, her gece için bir mum, ayrıca bir de onlara "hizmet" eden "şamaş" (hizmetkâr) yakılır.

HAHAM VE İMAM BİRLİKTE MUM YAKTI

Ortaköy Sinagogu hahamı ile Ortaköy Camii imamı birlikte mum yaktı. ABD, İspanya ve İsrail başkonsolosları da törende yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde bir mesaj yayınlarak Musevi yurttaşların Hanuka Bayramı'nı tebrik etmişti.