BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.279,52
HABER /  DÜNYA

Çavuşoğlu'ndan Rusya'ya diyalog çağrısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ege Denizi'nde yaşanan olayla ilgili yaptığı açıklamayı gördüklerini ifade ederek gerginliği artırılmasını istemediklerini söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ege Denizi'ndeki olayla ilgili olarak yaptığı açıklamayı gördüklerini söyleyerek Türkiye'nin gerilimden yana olmadığını söyledi. Olayla ilgili olarak Türk balıkçıya ulaşıldığını da açıklayan Çavuşoğlu, konuyla ilgili açıklama yapacaklarını duyurdu.

Libya'da siyasi uzlaşma sağlamak amacıyla bugün Roma'da düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı sonrası Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

GERİLİMDEN YANA DEĞİLİZ

Ege Denizi'nde Rus savaş gemisinin Türk balıkçı teknesine ateş açıldığını ve sonrasında Rus tarafının yaptığı açıklamayı da gördüklerini söyleyen Çavuşoğlu şöyle konuştu;

 "Rus tarafından gelen açıklamayı gördük. Şimdi de balıkçı teknesi tespit edildi. Balıkçıyla görüşüp olayın nasıl olduğu hakkında bilgi aldıktan sonra gerekli açıklamaları yaparız. Ama biz hep şunu söylüyoruz; gerilimden yana değiliz, gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yanayız. Ve 24 Kasım'da yaşanan üzücü olaydan sonra hep adımlarımız bu yönde olmuştur ve bu konuda da tüm dünya Türkiye'nin hakkını teslim ediyor. Türkiye'nin sabırlı, olgun ve diyalogdan yana yaklaşımı ve gerilimi tırmandırmak istememesi herkes tarafından takdirle karşılanmaktadır." 

ÇAVUŞOĞLU- MATVİYENKO GÖRÜŞMESİ

Çavuşoğlu, gelen bir soru üzerine dün Aşkabat'ta Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile görüşmesi hakkında bilgi verdi. Matviyenko ile tanışıklıklarının eski olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin şunları anlattı:

"Kendisini uzun zamandır tanırım, hem severim hem de saygı duyarım. Kendisiyle toplantılardan sonra konser salonuna giderken birden yan yana geldik. İkimiz de birbirimize doğru baktık, gülümsedik ve birbirimize doğru adım attık. Tokalaşıp sohbet ettik. Tabii ki mevcut durumu aşmamız için temennilerimizi dile getirdik. Kendisine de Lavrov ile olan temaslarımdan bahsettim. Kendisi pozitif sinyallerin verilmesi gerektiğini söyledi. Ben de 'Evet, her iki taraftan da pozitif sinyaller gelmeli' ve Lavrov ile benim işimin kolaylaştırılması gerektiğini söyledim. Yani Rusya'dan da pozitif sinyaller gelmesi lazım. Kendisine 'Merak etmeyin, biz de çalışıyoruz. Bugünleri de aşarız, ilişkilerimiz eski günlerine döner' dedim. Dolayısıyla yolda yürürken karşılaştık, iyi de oldu" diye konuştu.