BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Dedikodu ortalığı karıştırdı

Birdal, vicdani redle ilgili basın toplantısı düzenledi. Portekizli haberciler için Roj TV'ye ait söylentisi çıktı. Ortalık karıştı...

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA

İNTERNETHABER

ANKARA- DTP Diyarbakir Milletvekili Akın Birdal'ın TBMM'de düzenlediği basın toplantısına katılan Portekizli gazeteciler hareketli anların yaşanmasına neden oldu.

YA ROJ İSE
Birdal, Meclis'te vicdani retle ilgili verdiği Kanun teklifiyle ilgili bilgi vermek için basın toplantısı düzenledi. Birdal'ın basın toplantısına katılan ve Portekizli İndivideos RTP kanalı adına katıldıkları bildirilen Mario Costa (kameraman) ve Pedro Leitov için, bir Türk basın mensubu 'Roj TV'nin elemanları olabileceği' ihtimalini dile getirdi. Bu söylenti üzerine Meclis hareketlendi. 

Portekizli gazetecilerin ROJ ile ilgisi olup olmadığı uzun süre araştırıldı. Akın Birdal'ın 'ilgisi yok, bunlar Portekiz'den vicdani ret ile ilgili belgesel haber yapanlar, ama ben tanımıyorum' demesine rağmen, tartışmalar bitmedi. Bazı TV ve ajanslar ile İnternet siteleri 'ROJ TV Meclis'te mi?" diye haber yaptı.  

YAZILI AÇIKLAMA İLE YALANLAMA

Bunun üzerine TBMM İletişim Daire Başkanlığı devreye girdi. Tercümanları Gökçe Gözüm'ün de büyük bir şaşkınlık yaşadığı gözlendi. Olaylardan rahatsız olan Portekizli gazeteciler yazılı bir açıklama hazırlayıp, TBMM'ye gönderdi. Basın açıklaması Parlamento basın bürolarına dağıtıldı.

BİR SÖZ ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Aslında bu tartışma, gazetecilerin prosedür dışında TBMM Basın bürosuna gelmesinden kaynaklandı. Yabancı gazeteciler, TBMM'den Birdal'ın makamında çekim yapmak için izin almışlardı. Ancak Birdal, gazetecileri alıp, basın toplantısı salonuna getirdi. Milletvekili ile  birlikte geldikleri için basın bürosu müdahale edemedi. Polis de kendi araştırmasını yaptı ancak sorun görmediği ve Birdal'a müdahale edemediği için prosedür dışı bu olaya müdahale edemedi. 

Ancak, Birdal' basın toplantısına başlamasının ardından görüntü çekmeye başlayınca Meclis'teki ajansı ve televizyon kameramanları da; sıradışı bu olayı görüntülemeye başladı. Bazı gazeteciler, bu kişilerin Roj TV'nin elamanları olabileceklerini dile getirdi.

Bu ihtimal üzerine bazı yayın organları bu söylentiyi haber yaptı. Bunun üzerine ortalık karıştı. TBMM iletişim Daire Başkanılığı da devreye girdi. Yabancı gazetecilere ulaşıldı ve Türkiye'de çalışabilmek için Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Daire Başkanlığı'ndan resmi izin alıp almadıkları soruldu. .

Portekizli gazetecilere, sokakta çekim yapmak için izin almasına gerek bulunmamasına karşın, Türkiye'ye akredite tüm yabancı kanallar gibi; resmi toplantıları izlemek için Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden izin alması gerektiği hatırlatıldı.  Ancak Portekizli gazetecilerin bu izni almadıkları ve böyle bir izin alınacağını bilmedikleri bildirildi. 

Portekizli gazeteciler, derhal resmi izin almak üzere ilgili makamlara başvuracaklarını belirttiler ve yazılı bir açıklama ile Roj TV ile ilgilerinin olmadığını açıkladılar.