BIST 10.793
DOLAR 32,21
EURO 34,84
ALTIN 2.411,56
HABER /  POLİTİKA

Kabine değişikliği mi olacak?

TBMM Kulislerine yayılan kabine değişikliği söylentisi bile milletvekillerinin bakanlık özlemiyle, lacileri çekmesine neden oldu. İşte o kulisler…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- TBMM kulislerinde başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yerel seçim öncesinde ya da seçim sonrasında bir kabine değişikliği yapacağı söylentisi yayıldı. Dengir Mir Mehmet Fırat’ın istifası ve Abdulkadir Aksu’nun yerine atanmasını, “partide vitrin düzenliyor ardından kabinede değişiklik yapacak” söylentisine yol açtı. Söylentiler ve kulis haberleri üzerine kulislerde lacileri çekip gelen, bakanlık beklentisindeki milletvekilleri çoğaldı. Vekiller birbirlerine ‘sayın bakanım’ diye espri yapıyor. İşte kulislerdeki kabine değişikliği söylentileri:

Beklenti Aralık ayı. Olmazsa yerel seçimler sonrası. Yerel seçimler öncesi kabine değişikliği yapılmasına ‘taze kan olur’ gerekçe gösteriliyor. Yerel seçim sonrasındaki beklentinin gerekçesi ise; ‘seçim öncesi partide dengeleri bozmak istemez, dere geçerken at değiştirmez.’ Sonuçta hangi gerekçe olursa olsun, Aralık ya da seçim sonrası mutlaka bir kabine değişikliği bekleniyor.

Kabinede değişiklikten çok rotasyon konuşuluyor. Kulislere göre; Sağlık Bakanı Recep Akdağ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na kaydırılacak. Bunun nedeni Sağlık Bakanlığı sosyal güvenlık reformu ile sağlık bakanlığının bütün işlemleri neredeyse çalışma bakanlığı bünyesine geçti.

Sağlık Bakanlığına Adana Milletvekili olan eski Sağlık Müştaşerı Necdet Ünüvar veya Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl’ün adı geçiyor.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na kaydırılacağı, Kültür Bakanı alevi Reha Çamuroğlu, getirecek böylece aleviler kabinede temsil edilecek. Ertuğrul Günay Turizm Bakanı olarak kalacak. Bu iki bakanlık yeniden ayrılacak.

Enerji Bakanı Hilmi Güler’in alınacağı da konuşulan konulardan biri. Bu bakanın yerine Arif Demirkıran’ın ya da Taner Yıldız’ın adı geçiyor. Taner Yıldız Köşk ile hükümet arasında koordinasyonu sağlıyor ve Başbakan’ın danışmanılğını yapıyor. Kayseri millevtekili ve Gül’e yakınlığı ile biliniyor.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yeri en sağlam bakanlardan. Rusya ile yaşanan yaş meyve sebze krizinde hükümetle ters düşen Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in de bakanlık koltuğunu kaybedebileceği konuşulan bir başka iddia.

AB Genel Sekreterliği ve Başmüzakerecilik Dışışleri Bakanlığı’ndan alınıyor. AB’den sorumlu Devlet Bakanlığı kuruluyor. Başına da Yaşar Yakış, Lütfü Erbağ ya da Mevlüt Çavuşoğlu konuşuluyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın ise yoluna devam edeceği belirtiliyor.