BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,75
ALTIN 2.387,01
HABER /  GÜNCEL

D-Smartı yerden yere vurdular

JP Morgan, Doğan Grubu'nun D-Smart'ı için zehir zemberek bir rapor yazdı.

Abone ol

Türkiye'deki halka açık medya şirketlerini inceleyen ünlü yatırım bankası JP Morgan, Doğan Grubu'nun D-Smart'ı için zehir zemberek bir rapor yazdı. Akşam gazetesi rakibinin bu "kötü haberini" kaçırmadı.

İşte Akşam Gazetesi'nin D-Smart'ı yerden yere vurduğu haber;

Doğan Grubu'nun neden ikide bir futbol yayın ihalesini gündeme getirdiği anlaşıldı. Ünlü yatırım bankası JP Morgan'ın hazırladığı rapor diyor ki: Futbol yayınları ihalesini iyi fiyata alamazsan D-Smart 5 yıl boyunca zarar yazar...

Türkiye'deki halka açık medya şirketlerini inceleyen ünlü yatırım bankası JP Morgan, Doğan Grubu'nun D-Smart'ı için zehir zemberek bir rapor yazdı. 35 sayfalık raporun 9. sayfasında D-Smart hakkında değerlendirmelere yer verildi. Raporda Doğan Yayın hakkındaki en büyük çekince, faaliyet hayatına yeni başlayan şirketlerinin kârlılık konusundaki düşük potansiyeli. Jean-Charles Lemardeley ve Cesar Tiron adındaki uzmanlar tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer veriliyor:

SATIŞLARI ŞİŞİRMİŞ

2008 Ocak ayının sonunda Doğan Yayın Holding, 548 bin adet D-Smart alıcısı sattığını duyurdu. Bu rakamın Ocak 2008 itibarıyla 612 bin olduğu açıklandı. Ancak gerçekte 390 bin kullanıcı kaydetmiştir. Zira distribütörlere satılan smart card adedi ile müşteriler tarafından satın alınan fiili smart card adetleri arasında fark vardır.

ABONE HEDEFİ TUTMAZ

D-Smart, kullanıcılarını (abone olmayan) ciro üreten kullanıcılara dönüştürebildiğini ispat etmelidir. Şirketin uzun vadedeki 5 milyon abone hedefi, D-Smart'ın Türkiye'deki dijital alıcı satışlarının üçte birine denk geldiği 2007 yılında sergilenen performansa bakıldığında gerçekçi görünmektedir. Bu trendin sürdürülebilir olup olmadığı veya D-Smart satışlarının 2007 yılındaki özel futbol içeriğinden (her ne kadar sınırlı olsa da) dolayı patlayıp patlamadığı bu yıl anlaşılacaktır.

ŞİFRE MUAMMASI

Tematik kanalların reklamları şifresiz yayıncılık üzerine kuruludur. Yani ileride şifre konması durumunda kanala katma değer sağlaması zor. Şifresiz yayın taahhütü yerine getirilmezse abone kaydında da düşüş yaşanacaktır.

İZLE VE ÖDE BAŞARISIZ BİR MODEL

Esas çekincelerimiz, izle-öde gelirleri ve Türkiye'deki futbol yayın haklarıyla ilgili kazançlar üzerine yapılan projeksiyonlara odaklanmaktadır. Doğan, uzun vadede gelirinin yüzde 53'ünün izle ve öde filmlerinden kaynaklanmasını bekliyor. İzle ve ödenin her yerde başarısızlığa düştüğü hem yükselen hem de gelişmiş pazarlardaki mevcut örneklere baktığımızda açıktır. Dolayısıyla Doğan'ın bu beklentisi fazla iyimserdir.

EŞİT PAYLAŞIM KÂRLI DEĞİL

Futbol Federasyonu'nun, yayın hakları konusunda Doğan'ın öne sürdüğü eşit gelir paylaşımlı öneriyi kabul edeceğine inanmıyoruz. Çünkü bu yöntemin yayıncıların gelirlerini maksimize eden bir düzenleme olmadığı açıktır. Sonuç olarak 2010 yılı sonuna kadar D-Smart, futbol maçlarının yayın haklarını almadıkça zarar edecektir. Alsa bile ekonomik olmayan bir fiyat 5 yıl boyunca çok ciddi operasyonel zararlara yol açacaktır.

MAÇ YAYINLARINI ALAMAZ

FUTBOL yayıncılığı alanında kar getiremeyecek bir iş planı oluşturmuştur. Çünkü Doğan'ın konsantre olacağı Turkcell Super Lig maçlarının yayın hakkı başka bir kurumun (DIGITURK) elindedir. 2010 sezonu bitimine kadar, rakibi ile bu şartlar altında rekabet etmesi çok zor. Bu da Borsa'daki Doğan hisseleri üzerinde baskı yaratmakta.

Akşam