BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.394,23
HABER /  POLİTİKA

Şimşek reformlarda kararlı

Hükümet yorgun mu düştü? Eknominin başındaki isim Devlet Bakanı Mehmet Şimşek net konuştu.

Abone ol

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, gerek AB süreci gerekse Türkiye'nin makro ekonomik dinamiklerini güçlendirecek yapısal reformlarda kararlı olduklarını belirterek, ''Sosyal Güvenlik reformu uzlaşma ürünü bir reformdur, benim yüzde 100 çok mükemmel diyeceğim türden bir şey değil ama mevcut şartlar arasında uzlaşmanın sonucu gelen bir reformdur. Türkiye'yi uzun dönemde bir miktar iyileştirecek bir reformdur'' dedi.

Şimşek, ''Güneydoğu Anadolu ve Avrupa Birliği'' toplantısında, Bakanlar Kurulu toplantısında her hafta ele alınan tek konunun, ''AB müzakere sürecindeki ilerleme'' olduğunu, bunun hükümetin AB'ne verdiği önemi gösterdiğini söyledi. Şimşek, reformlarda bir yavaşlama olup-olmadığı konusunda ise şöyle dedi:

''Bu bir süreç. Bu sürecin bir sürü tarafı var. Teknik bazda aslında bir sürü ilerleme var. Eskiden olduğu gibi çok, gazetelerin ön sayfasına yerleşecek büyük reformlardan az kaldı. Teknik düzeyde bir sürü çalışma yapılması lazım. Onun da altyapısı zaten 2007-2013 programıyla açıklandı. Dolayısıyla burada eksikliklerimiz yok mu? Var.''

''301. MADDE''

Vakıflar Yasası'nın da çıkartıldığını anımsatan Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:

''Avrupa ailesine katılacaksak o standartları özümsememiz lazım. Hem oraya katılmak isteyeceğiz hem de bunun gereklerini yerine getirince bir takım şüpheler ile korkularla bunu yapmayacağız...Olmaz. Yine, 301 konusu (301. madde) bizim büyük bir eksikliğimiz. Türkiye'de hala insanlar söyledikleri nedeniyle yargılanmamalıdır. O konuda da ben eminim önümüzdeki dönemde gerekli değişiklikleri yapacağız. AB süreci ekonomik siyasi ve sosyal transformasyon sürecidir. Bu, Türkiye için gerekli bir süreçtir.''

''GAP PROJESİ BİTECEK''

AB'nin en önemli katkılarından birisinin üyeleri arasında bölgesel kalkınma farklarını azaltma süreci olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye'de önümüzdeki yıllarda bölgesel kalkınma farklarını gidermek için daha yoğun çaba içine girileceğini söyledi.

Bakan Şimşek, GAP'ın önemli bir proje olduğunu, enerji ayağının önemli kısmının bittiğini ama sulama ayağının ilk aşamalarda olduğunu belirterek, önümüzdeki 5 yılda GAP'ın biteceğini kaydetti.

GAP'ın tam anlamıyla işlerliğe kavuşması ile 3,8 milyon kişiye istihdam yaratılacağına, batıdan doğuya göçü sağlayacağına dikkati çeken Şimşek, şöyle konuştu:

''Bunu da yapmak için başka reformlar yapıyoruz. GAP için önümüzdeki 5 yıl için ihtiyacımız olan para 16 milyar YTL. Sadece bir yılda, ortalama yaşı 28-29 olan bir ülkede, sosyal güvenlik sisteminin açıkları 33 milyar YTL. GAP için gerekli olan paranın iki katını, bir yılda maalesef zamanında bizi yönetenlerin popülist yaklaşımları nedeniyle...bugün ufak tefek nereden bulabiliriz yaklaşımı içindeyiz. Onun için bu reform çok önemli.