BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

2. üç aylık döneme dikkat

İş dünyası uyarıyor. İş Bankası Genel Müdürü siyasi belirsizliğe dikkat çekti. Özince 2008 beklentilerini açıkladı.

Abone ol İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, siyasi belirsizliğin uzaması halinde ikinci çeyrekte ekonomide alarm zillerinin çalabileceğini söyledi. Özince ayrıca bankasının 2008'de yüzde 15 büyümeyi hedeflediğini açıkladı.

Özince, genel ekonomik durum ile finans sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek ve bankanın 2007 yılı finansal sonuçlarını aktarmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

HERKES İŞİNİ YAPSIN

Özince, ''Hepimiz birden uyarılar yapacağımıza, işimizi sağduyulu şekilde, görevimizi noksansız yaparak, hem ülke hem vatandaş hem de şirketler bazında daha az etkilenmeyi sağlayabiliriz. Siyasi belirsizlik muhakkak etki yaratabilir. Ancak işimizi noksansız yaparsak Türkiye bundan az etkilenir. Makro ekonomik kazanımlar geri gitmez'' şeklinde konuştu. Reformları ısrarla sürdürmek gerektiğinin altını çizen Özince, herkesin işini yapması durumunda yaşanması muhtemel sıkıntıların daha ileri seviyelere taşınmayacağını söyledi.

BANKANIN 2008 HEDEFLERİ

İş Bankası'nın 2008 hedeflerine ilişkin bir soru üzerine de Özince, şubeleşme çalışmalarının devam edeceğini kaydederek, ''2008'de şube sayısını 1000'in üzerine taşırız. Bunun ekonomik ve siyasi ortamla ilgisi yok. Dolayısıyla ümit ediyorum yıl sonundan önce 1000'i buluruz. Bugün Anadolu'da açtığımız şubeler dahi çok büyük ilgi görüyor. Hacıbektaş'ta açtığımız şube, 3 aylık süre içinde kuruluş masraflarını çıkardı'' diye konuştu. Özince bu yıl için kredilerde yüzde 20, mevduatta da yüzde 16'lık büyüme öngördüklerini aktardı.

''AKTİF SATIŞLARI AÇISINDAN OLUMSUZ DÖNEM...''

Siyasi ve ekonomik risklerine rağmen Türkiye'nin görece olarak fırsatların da olduğu bir ülke konumunda bulunduğunu ifade eden Özince, ''Dolayısıyla belli alanlara yatırımcıların ilgisi devam edecek. Örneğin hizmet sektöründe çok ciddi kapasite var. Faiz verdiği sürece yabancı gelmeye devam edecek. Ancak yerli olsun, yabancı olsun yatırımcıları daha kalıcı yatırım yapmaya yönlendirmek lazım. Bulgaristan'a gittik, devlet bizim arsamıza demir yolu çekti. Yatırımları böyle teşvik ediyorlar. Bir koy 3 al. Üç koy 5 al gibi olmaz. Kumar oynar gibi yatırımcı davet edilmez. O şekilde kalıcılık beklenmez. Yabancı yatırımcı açısından baktığımızda kovalamazsak kimse kaçmaz'' görüşünü aktardı.

Ersin Özince, bu yıl bütün bunlara rağmen yatırımcıların aynı fiyatları vermeyeceklerini, aktif satışları açısından olumsuz bir döneme girildiğini belirterek,''Ben olsam malımı düşük fiyattan satmam'' dedi. Özince, Türkiye'de otoyollara teklif verenlerden bir tanesinin yabancı bankacılık iştiraki olduğunu duyduğunu aktardı.

İKİNCİ ÜÇ AYLIK DÖNEM SIKINTILI OLABİLİR

2008'in ilk çeyrek sonuçları geldiğinde, geçen yılın aynı dönemi gibi güçlü sonuçlar görüleceğine işaret eden Özince, ancak ikinci üç aylık dönemde aynı şeyin olmayabileceğini söyledi. Özince ayrıca, krizin uzaması ve iç siyasi alandaki belirsizliğin ikinci üç ayda iş hayatını etkileyebileceğini ve kredilerde bir yavaşlamaya neden olabileceğini, yatırım yapmayı düşünenlerin biraz bekleyebileceğini, harcama yapacak olanların dahi harcamalarını biraz kısabileceğini kaydetti.