BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanlığı'nda Kalın-Jeffrey zirvesi! Görüşmenin detayları sızdırıldı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey görüşmesine ilişkin detaylar paylaşan diplomatik kaynaklar, ABD'nin Suriye'deki durumun Türkiye'ye yinelik güvenlik tehdidi oluşturduğunu kabul ettiğini ancak adım atmak istemediğini açıkladı.

Abone ol

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından dün kabul edildi. Heyetler arasında gerçekleştirilen Suriye toplantısına dair bilgiler paylaşan diplomatik kaynaklar, ABD'lilerin "güvenli bölge" toplantılarında Suriye'deki durumun Türkiye'ye güvenlik tehdidi olduğunu resmen kabul ettiğini ama adım atmak istemediklerini söyledi.

Güvenli Bölge'nin tesisi

Görüşmeye dair açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı "Türkiye'nin ulusal güvenlik öncelikleri açık şekilde vurgulandı. Güvenli Bölgenin kurulmasının, ancak Türkiye'nin beklentilerini karşılayacak bir plan ile mümkün olduğu ifade edildi. Kalın-Jeffrey görüşmesinde, Fırat'ın doğusunda Güvenli Bölge'nin tesisi ile terör unsurlarına karşı mücadele ve Suriye'deki gelişmeler ele alındı." ifadelerini kullandı. ABD Büyükelçiliğinden toplantıya ilişkin yapılan açıklamada "Görüşmeler samimi, pozitif yapıcı geçti. Gelecekte sürecek. ABD ve Türkiye Münbiç yol haritasında somut ilerleme konusunda taahhütlerine sadık" denildi.

Görüşmenin detayları

Türkiye, terör örgütü YPG'nin tamamen Münbiç'ten çıkması gerektiğini ve bunun kırmızı çizgi olduğunu toplantılarda bir kez daha gündeme getirdi. ABD heyetinin önerisi ise, YPG'nin güneye çekilmesinin ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve ona bağlı sivil yönetimin polisinin kentte faaliyet göstermesinin sağlanması taahhüdü verilebileceğini kaydetti. Ancak Türkiye, SDG ile YPG arasında bir fark görmüyor. Münbiç'te YPG'nin SDG gibi başka isimlerle kamufle olmaya çalıştığı Türk makamları tarafından ABD'lilere iletildi. Türkiye'nin talebi ise güvenli bölgenin, kendi sınırından 30 km'lik derinliğe sahip olması. DEAŞ Karşıtı Uluslararası Askeri Koalisyon'un üyesi olan Türkiye, bu alanda TSK'nın yer almasını istiyor.

"ABD Türkiye sınırına güvenlik tehdidi oluşturduğunu kabul etti"

Independent Türkçe'nin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre ABD heyeti resmi olarak Suriye kuzeyindeki durumun Türkiye sınırına güvenlik tehdidi oluşturduğunu kabul etti ancak somut adım atma konusunda isteksiz davranıyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Şarkıcı Volkan Konak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na övgü yağdırdı
Foto Galeri Şarkıcı Volkan Konak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na övgü yağdırdı Galeriye Gözat