BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.428,06
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP kulisinden en taze haberler!

Baykal'ın istifasıyla sarsılan CHP, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ile nefes aldı. Ortalık karışmış gözükse de Kılıçdaroğlu'nun taktikleri doğru görünüyor.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Deniz Baykal’ın istifasının ardından CHP, Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ile rahatladı. Kamuoyu baskısı ile aday olmak zorunda kaldığı yorumları yapılan Kılıçdaroğlu'nun zamanlaması da övgü topluyor. İl başkanları toplantısı öncesi açıklama yapan Kılıçdaroğlu bu sayede kendini önemli bir seçenek olarak sunmuş durumda. MYK'da yaşanan çatlak ise çok ciddiye alınmıyor.

Kılıçdaroğlu’nun adaylığının ardından biz de Meclis koridorlarında sürecin nabzını tutmaya çalıştık. Kılıçdaroğlu’na destek veren Durdu Özpolat “Kılıçdaroğlu’nun adaylığı Sayın Genel Başkanın açıklamalarını doğru algıladığımızı gösteriyor. Sayın Baykal yeni bir genel başkanlık, uzlaşma dedi. Biz de bunu gördük” dedi.

KOÇ'UN UMUDU DA KILIÇDAROĞLU

Daha önce Baykal’a karşı genel başkanlık için aday olan Haluk Koç’un bu süreçte ne söyleyeceği önemli. Kılıçdaroğlu’na destek imzası veren Koç umutlu olduğunu belirterek, “Sayın Kılıçdaroğlu ile CHP farklı bir CHP olacaktır. Yeni, genç ve dinamik bir CHP olacaktır” dedi.

ADAY OLMAK ZORUNDA KALDI

Kulislerde en çok konuşulan konu Kılıçdaroğlu’na “Adayım” dedirten nokta. Konuştuğumuz pek çok milletvekili aynı noktayı işaret etti. Bu da kamuoyu baskısı, değişim isteği. Hatta durumu, “Aday olmak zorunda kaldı”, “İşte 4. kuvvetin gücü” olarak nitelendirenler de oldu.

CHP'NİN POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKACAK

CHP’nin öne çıkan isimlerinden Atilla Kart da Kılıçdaroğlu’nun adaylığından umutlu. Kılıçdaroğlu’nu “değişim, gelişme umudunu gördük” diye desteklediklerini anlatan Kart, “Sayın Kılıçdaroğlu CHP’nin potansiyelini tüm gücüyle kullanmasını sağlayacak” dedi.

ETNİK KÖKENİ SORUN OLUR MU?

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı sürecinde etnik ve dini kökeni de tartışma konusu yapılmıştı. Bu konuyu da Sayın Kart’a sordu. Kart, “Etnik, dini köken insanın onuru, varlık sebebidir. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu bu kimliklerini öne çıkaran, dikte eden bir anlayış içinde hiç olmadı. Biz her zaman Türkiye’ye sahip çıkan, bir bütünsel yaklaşım gördük” dedi.

CHP İLE HALKI BÜTÜNLEŞTİRECEK

Yaptığı açıklamalarla Kılıçdaroğlu’nu tahrik edip cesaret verdiğini söyleyen muhalif milletvekillerinden Ali Topuz gelişmelerden memnun. Böyle bulanık bir ortamda CHP genel başkanlığı için aday olmanın kolay olmadığını söyleyen Topuz, “Sayın Kılıçdaroğlu halkın ve örgütün büyük kesimlerinden destek alıyordu. Ben de bir an önce adaylığını ilan etmesi için teşvik etmeye çalıştım . Bu sonuçtan çok mutluyum. Halkla CHP’nin bütünleşmesini sağlayacak” dedi.

GÖZLER İL BAŞKANLARINDA

Kılıçdaroğlu’nun adaylık açıklamasının zamanlamasıyla ilgili yorumlar da önemli. Milletvekilleri il başkanları toplantısı öncesinde bu açıklamanın yapılmış olmasını taktik açısından doğru buluyor. Topuz bu konuda, “Zamanlama çok doğru. İl başkanları toplanacak. İl başkanlarının en doğru kararı vermesi için adaylara bakması gerekirdi. Bu anlamda il başkanlarının işi kolaylaştı” dedi.

YÜZDE 70 DESTEK!

”Halkın, kamuoyunun desteğini görmezlikten gelemezler” diyen milletvekilleri il başkanlarının desteğinin yüksek olmasını bekliyor. Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz illerdeki desteğin yüzde 70’lerde olduğunu söyledi.

MYK ÇATLAĞI SORUN OLUR MU?

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın MYK'yı terk etmesine neden olan çatlak çok ciddiye alınmıyor. Büyük kamuoyu desteği ile adaylığını açıklayan Kılıçdaroğlu'nun bu süreci rahatlıkla göğüsleyeceğini düşünen milletvekilleri, MYK adına yapılacak açıklamaları, "4-5 gün sonra değişecek MYK listesinde olmayacağı kesinleşenlerin çıkışı" olarak nitelendiriyor.

ANTALYA SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Kılıçdaroğlu’na destek veren 60 kadar milletvekili listesinde Antalya milletvekilleri yer almadı. Destek açıklamasını yapan Tekin Bingöl, Baykal’ın seçim bölgesi olduğu için Antalya milletvekillerini özellikle aramadıklarını söyledi. Aradığımız 4 Antalya milletvekili de bu konuda konuşmak istemedi.

SEVİGEN KONUŞMUYOR

Baykal’ın istifa etmesinden sonra en duygusal, “Geri dön” çağrılarını yapan Sevigen de Kılıçdaroğlu’nun adaylığının ardından yorum yapmayacağını söyledi.