BIST 10.269
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.392,96
HABER /  GÜNCEL

Cezaevinde yatanlara müjde!

MHP'li vekil yasa teklifi hazırladı. Teklif bir anlamda 12 Eylül özrü gibi... O dönemde hapiste yatanmahkumlarına emeklilik hakkı gelecek.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- - 12 Eylül 1980 askeri darbesinde cezaevinde kalan ancak mahkum olmayan kişilere emeklilik hakkı geliyor.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, hazırladığı yasa teklifi ile 12 Eylül döneminde mahkum olanlara vefa ödeyecek. O dönemde cezaevinde kalan ve tazminat almayan kişilerin cezaevinde kaldıkları dönem askerlik hizmetinde olduğu gibi emekliliklerine eklenecek ve primleri devletçe ödenecek. Haksız yere cezaevinde yattıkları için tazminat alanların primleri ise kendilerince karşılanacak. 12 Eylül döneminde 650 bin kişi gözaltına alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 230 bin kişi yargılandı. 14 bin kişi vatandaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi zorunlu olarak yurtdışına gitti, Uzunırmak'ın teklifi kabul görürse; binlerce kişi bu imkandan yararlanabilecek.

CHP VE DSP’DEN DE DESTEK VAR
MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak’in hazırladığı 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na bir madde eklenmesine dair teklifte, “12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından mahkum olmadıkları halde cezaevinde kalan kişilerin, cezaevinde kaldıkları süreler emekliliklerine sayılır. Cezaevinde kaldıkları süre için dava açarak tazminat hak edenlerin sosyal güvenlik primleri kendileri tarafından karşılanır” denildi. Teklife CHP ve DSP’den milletvekillerinin de destek vermesi bekleniyor.

UZUNIRMAK: BİNLERCE İNSAN MAĞDUR OLDU
MHP’li Uzunırmak, teklifi hazırladığını, ancak soldan bazı milletvekillerinin de destek vereceklerini anımsatarak, onların da imzalarını aldıktan sonra teklifi Meclis Başkanlığı’na sunacağını söyledi. 12 Eylül 1980 döneminde binlerce kişinin mağdur olduğunu, yıllarca cezaevinde kalıp emekli olamadıklarını anımsatan Uzunırmak, şunları söyledi:
“Hukuk devleti olarak, insan haklarına saygı nedeniyle askeri rejimde gözaltına alınıp cezaevinde uzun süre kalanlar belki normal şartlarda işe gireceklerdi, sigortalı olacaklardı. Ömürlerinin o dilimi bu haktan yoksun geçti. Emeklilik yaşı yükselince bu insanlar mağdur oldu. Dolayısıyla devlet bir hakkı iade etmelidir. Solda da, sağda da bu tür insanlar var. Hüküm giymeden çıkıp tazminat almamış olanların primlerini devlet yatırmalı. Tazminat almış olanlar primi kendisi ödesin, ama borçlanma hakkı verilsin. Primlerini devlet yatırsın. Herkesten özür dileniyor. Bu insanlar da özür dilensin. Bir özür de bunlar hak etmiyor mu? Teklifle ilgili olarak soldan da destek alıyoruz”