BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Erdoğan İsraile Mısırdan seslendi

Erdoğan barış turu kapsamında Mısır'ı ziyaret etti ve oradan karşılıklı bombaların durması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'de çözüm için Mısır'ın rolünü önemsediklerini belirterek, "Bölgede bir infial vardır. Burada bir insanlık dramı yaşanıyor, bu drama seyirci kalamayız" dedi.

İsrail'in Gazze saldırısı devam ederken, bölge ülkelerini harekete geçirmek için çıktığı "barış turu" kapsamında Suriye ve Ürdün ziyaretlerinin ardından bugün Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile biraraya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

ATEŞKES HEMEN SAĞLANMALI

Mübarek ile baş başa çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, "Öncelikle Haziran 2008 sürecinin önemi üzerinde durduk. Ağırlıklı olarak iki aşamalı bir çalışma planımız var. Bunun birincisi; ateşkesin hemen sağlanması konusunda girişimin başlatılması planı. Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın bunu BM Güvenlik Konseyi'ne getirmesi doğru bir tutumdur. Bilindiği gibi biz de BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine 2 yıl süreyle seçilmiş durumdayız. Filistin sorununu BM Güvenlik Konseyi gündemine getirmek için elimizden geleni yapmaya hazırız. Ateşkes, olayın tarafları olan İsrail ile Hamas arasında gerçekleşecektir" dedi.

MISIR'IN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ

Mısır'ın rolünün önemi üzerinde duran Erdoğan, "Hamas'tan aldığımız intiba; Mısır'ın önayak olduğu 2008 Haziran ateşkes şartlarının sağlanabilmesi doğrultusunda olması. Bunu başarmamız halinde atılması gereken hemen ikini aşama Filistinli gruplar arasında uzlaşma sağlanmasıdır" diye konuştu.

İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR

Filistin'de seçim tarihlerinin belirlenmesinin önemli olduğuna da dikkat çeken Erdoğan, "Şu andaki tablo tüm insanlığı rahatsız ettiği gibi, bölgeyi geleceğe yönelik huzursuz edecektir. Bölgede bir infial vardır. Burada bir insanlık dramı yaşanıyor, bu drama seyirci kalamayız. Bu bir barış çağrısıdır, bir barış gayretidir. Ve 2009 yılında aynı şeyleri yaşamak istemiyoruz" şeklinde konuştu.

ZULMÜN YANINDA YER ALMAYIZ

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, İsrail'e Gazze'de yaşananlar nedeniyle tepki olduğu, gelecekte bu durumun İsrail-Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyeceği yönündeki soruya, "Devletlerarası ilişkilerde duygusallık hiçbir zaman egemen olmamalıdır. Bilgi, şüphesiz ki akıl, tecrübe burada egemen olmalıdır. Bir zulüm varsa o zulmün yanında yer alamayız. Bunu görüşmelerle çözmeye çalışırız, son noktaya kadar gereken neyse onu yapmaya çalışırız. Nihai karar şu an değildir, onun için süreç uzundur" cevabını verdi.

KARŞILIKLI BOMBALARIN DURMASI LAZIM

Erdoğan, Mısırlı bir gazetecinin BM Güvenlik Konseyi'nde çözüm süreçlerinin uzun sürdüğü, onları beklemeden Mısır ve Türkiye'nin girişimlerinin ne derece etkili olacağı sorusuna ise, "Karşılıklı bombaların durması lazım. Haziran 2008 ateşkes şartları sağlanmalı. İnsani yardımların Gazze'ye ulaşması lazım, gıda, ilaç jeneratör vs. Bölgede çözüm için Mısır'ın rolünü çok önemsiyoruz. Bize görev düşmesi halinde de yardıma hemen hazırız. Derdimiz; biz de burada acaba ne kadar yardımcı olabiliriz. Bunu insani görev olarak görüyoruz" şeklinde yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan'ın, Mısır'daki temaslarının ardından akşam saatlerinde yurda dönmesi bekleniyor.