BIST 9.764
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.435,51
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a çok sert çıkış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de gerilimi yükselten Yunanistan için konuştu. Çavuşoğlu Yunanistan'ı bir kez daha sert bir dille uyardı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ı çok sert dille eleştirerek kimsenin gazına gelmemeleri tavsiyesinde bulundu. AB tarafından şımartıldığını söylediği Yunanistan'ın aklını başına alması gerektiğini de belirten Çavuşoğlu, "Bu sefer elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse onu tereddütsüz biçimde yaparız." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, başbaşa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Maas'ın açıklamalarının ardından konuşan Çavuşoğlu, Yunanistan'ı uyardı bu konuda kimseye güvenmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Maalesef Yunanistan ve Rum kesimi maksimalist tezleri ile dışlayıcı ve tek yanlı faaliyetlerine uzun süredir devam ettiler, devam ediyorlar. Dolayısıyla Doğu Akdeniz'de gerginliği artıran biz değiliz, Yunanistan'dır Rum kesimidir. 

Bunun en son örneğini dün Yunanistan'ın bölgede askeri tatbikatları yapmasıyla da bir kere daha görmüş olduk. Biz uzun yıllar faaliyetlerimizi başlatmak için sabırla bekledik. Bu konuları zaten mektuplarımla da gerek AB'ye gerek tüm AB ülkelerinin dışişleri bakanlarına, NATO ve BM Genel Sekreteri'ne de ilettik izah ettik. 

Ben Yunanistan'ı şöyle bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Daha önce de tavsiyelerimizi samimi biçimde paylaştık. Bu şımarıklıktan vazgeçin!


Almanya'ya arabuluculuk için teşekkür

Şunu bir kez daha kamuoyuna açıklamada fayda görüyorum. Sayın Merkel ve Almanya'nın arabuluculuk çabalarını desteklemek için taleplerini olumlu karşıladık, jestler yaptık. Bu fırsattan istifadeyle bu samimi çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu süreçte de objektif bir rol üstlenmeye çalıştılar. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum.

"Yunanistan, AB Tarafından şımartılmıştır"

Yunanistan bugüne kadar AB'nin koşulsuz desteğiyle şımarmıştır. Atina'daki basın toplantısında Yunanistan dışişleri bakanının açıklamalarına bakınca gerçekten tam kendilerine yakışan bir seviyede açıklamalar gördük. Burada özellikle uluslararası hukuk çağrısını sürekli yineleyen Yunanistan'a hangi uluslararası hukuka saygıdan bahsettiğini de sormak istiyorum. Burada uluslararası hukuka bu kadar saygılıysanız, Batı Trakya Türkleri'ne Türk ismini kullanmalarına neden izin vermiyorsunuz? 15 sene oldu mahkeme kararları. Bu konuda Avrupa Birliği neden Yunanistan'a baskı yapmıyor. Madem bunlar evrensel hak!

Yanlış adım atarsanız, bu sefer elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse onu tereddütsüz biçimde yaparız.

Ege'deki mülteci ölümlerini hatırlattı

Son zamanlarda Ege'de Yunanistan'ın mültecileri Türkiye'ye geri ittiğini raporlar gösterdi. Bu kadar insanı Ege'nin ortasında botlarını batırarak ya da iterek Türkiye'ye göndermek hangi uluslararası hak ile evrensel değerlerle örtüşüyor. Bu konuda da izahta bulunmaları gerekiyor.

Meis adasını hatırlattı

Bir soru sormak istiyorum. Kaş'ın hemen 2 kilometre açığında Meis adası. Yunanistan'a ana karaya 584 kilometre uzaklıkta ve 10 kilometre karelik bir adacık. Yunanistan hangi uluslararası hukuka dayanarak bu ada için 40 bin kilometrelik yani 4 bin katı daha fazla münhasır ekonomik bölge ya da kıta sahanlığı talebinde bulunuyor. 

Yunanistan'ın İtalya ile imzaladığı anlaşmada bu var mı? Mısır ile yaptığı anlaşmada da yok! 

Biz tabii ki uluslararası hukuka inanırız ama Yunanistan'ın uluslararası hukuk kurallarını belirlemesine de müsaade etmeyiz. Dolayısıyla Yunanistan'ın ortak açıklamadaki sözleri de çok ilginçtir, manidardır.

"Bu şımarıklıktan vazgeçin"

Ben Yunanistan'ı şöyle bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Daha önce de tavsiyelerimizi samimi biçimde paylaştık. Bu şımarıklıktan vazgeçin! Ön koşulsuz ve tam AB desteğiyle bir yere varılamayacağını artık anlamanız lazım.

"Gereğini yaparız"

Hele hele bazı ülkelerin dolduruşuna gelerek kendinizi riske atmayın. Yok haklarımızı savunacağız, yok burada tatbikat yapacağız gibi açıklamalarda bulunursanız ya da yanlış adım atarsanız, bu sefer elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse onu tereddütsüz biçimde yaparız. O yüzden bu ülkelerin de dolduruşuna gelmeyin."