BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SAĞLIK

Çalışan kadınların sağlığı

Elazığ'da, çalışan 245 kadın üzerinde yapılan araştırma sonuçları bazı ipuçları verdi.

Abone ol

Elazığ'da, çalışan 245 kadın üzerinde yapılan araştırma sonucunda kadınların sağlıklı yaşam tarzı davranışlarının yetersiz olduğu ortaya çıktı.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışan kadınların sağlığını geliştirici tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla 'Sağlığı geliştirici yaşam stili alışkanlıkları ve etkileyen faktörler'i belirlemeye yönelik araştırma yaptıklarını söyledi.

Açık, üniversite ve Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli 4 bin 95 çalışan kadın arasından tümünü temsil edecek şekilde seçilen 245 kadın üzerinde yaptıkları araştırmada, katılımcılara, demografik özellikleri, sağlık durumu ve sağlığı geliştirici tutum ve davranışları belirlemeye yönelik genelde çoktan seçmeli sorulardan oluşan anket formunun yüz yüze görüşme yoluyla uygulandığını belirtti.

Araştırma kapsamına alınan kadınların yüzde 64,9'unun sigara içmediğini, yüzde 22,7'sinin yeterli ve dengeli beslendiğini, 35,5'inin dinlenmeye zaman ayırabildiğini ve sadece yüzde 7,4'ünün düzenli olarak egzersiz yapabildiğini kaydeden Açık, şu bilgileri verdi:

''Kadınların yüzde 35,1'i düzenli olarak yılda bir kez sağlık kontrolü olmaktadır. Yüzde 48,3'ü kendi sağlık durumunu 'orta' olarak değerlendirirken, 'iyi' olarak değerlendiren kadınların daha fazla yeterli ve dengeli beslendiği, dinlenmeye daha fazla zaman ayırdığı ortaya çıktı. Üniversite eğitimi alan çalışan kadınların sağlıklı beslenme, dinlenmeye zaman ayırma ve düzenli sağlık kontrolü yaptırma oranları üniversite eğitimi almayanlara göre daha yüksektir.

Ayrıca, Milli Eğitim Müdürlüğü kadın personelinde sigara içme oranlarının, üniversite kadın çalışanlarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.'' Açık, çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, çalışan kadınların sağlıklı yaşam tarzı davranışlarının yetersiz olduğunun belirlendiğini ifade ederek, sağlıklı yaşam tarzı davranışlarının yaygınlaştırılması ve buna bağlı olarak da hastalık ve ölümlerin azaltılması için konuyla ilgili eğitim ve hizmet sunumuna öncelik verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.