BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Büyükşehirden 5 proje

Başbakanlık, “Özürlü Dostu Belediyeler Yarışması” düzenliyor. .

Abone ol

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, yerel yönetimlerin özürlü projelerine yönelik “Özürlü Dostu Belediyeler Yarışması” düzenliyor. . Düzenlenen yarışmaya 5 dalda katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi"ni Bakım alanında Sağlık Hıfzıssıhha Müdürlüğü'nün “Evde Bakım Hizmetleri Projesi” temsil edecek.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenmekte olan ve yerel yönetimlerin özürlü projelerinin yarışacağı organizasyona başvuru süresi geçtiğimiz günlerde sona erdi. İdare Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada yarışmanın temel amacının yerel yönetimlerin özürlülere yönelik etkin, verimli ve örnek çalışmalarının desteklenmesi, özendirilmesi ve tanıtımlarının yapılması olduğu belirtildi. Büyükşehir Belediyeleri ve Merkez İlçe Belediyelerini kapsayan yarışmaya İstanbul Büyükşehir Belediyesi beş alanda katılıyor. Ulaşılabilirlik, Eğitim, Rehabilitasyon, Meslek Edindirme ve Bakım konularının yer aldığı yarışmada en az üç alanda başarılı olan belediyeye “Büyük Başarı Ödülü”, her bir alanda başarılı olan belediyelere ise “Alan Başarı Ödülü” verilecek.

Yarışma sonuçları 3 Aralık"ta Ankara"da düzenlenecek olan ödül töreninde açıklanacak.

Belirtilen alanların her birine birer projeyle başvuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin projeleri şu şekildedir:

• Ulaşılabilirlik : İETT Genel Müdürlüğü'nün Özürlü Otobüsleri,
• Eğitim : ÖSHA Projesi (Özürlüler Şube Müdürlüğü)
• Rehabilitasyon : Küçük Adımlar Projesi (Özürlüler Şube Müdürlüğü)
• Meslek Edindirme : Çağlayan Zihinsel Özürlüler Mesleki Rehabilitasyon Birimi, İSMEK Fatih Özürlüler Merkezi ve Özürlüler Şube Müdürlüğü istihdam biriminin faaliyetleri
• Bakım : Evde Bakım Hizmetleri (Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürlüğü)
Evde Bakım Hizmetleri Projesi ve Uygulamaları ; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2001 yılında Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürlüğü tarafından projelendirilerek uygulamaya konulan Evde Bakım Hizmetleri projesiyle İstanbullulara evde sağlık hizmeti götürüyor. İstanbul sınırları içerisinde, evde bakım hizmetine ihtiyaç duyan yaşlı, özürlü ve bakıma muhtaç hastaların tespiti, bu kişilere evde temel sağlık hizmetinin verilmesi ve gerekenlere hastane hizmetlerinin sunulması esasına dayanan proje kapsamında çalışmalarını sürdüren ekipler 2005 yılı sonu itibariyle 1.504.885 İstanbulluyu evinde ziyaret ederek tespit yaptı. Ekipler tarafından yapılan tespitler çerçevesinde 164.836 İstanbulluya doktor kontrolünün yapıldığı çalışmalarda 185.889 kişiye ise düzenli bakım hizmeti verildi. 2006 yılından itibaren 153 numaralı telefondan ihbar ve talepler doğrultusunda çalışmalarına yön veren Evde Bakım Hizmetleri Ekipleri 15 Ağustos 2006 itibariyle 12.394 kişiye doktor kontrolü, 14.629 kişiye ise hemşirelik/fizyoterapi bakımı hizmeti götürdü. Yapılan tetkikler sonucunda ilaç tedavisine ihtiyaç duyan 57.657 kişiye ilaç yardımı yapılırken hastanede tedaviye ihtiyaç duyan 1.959 İstanbulluya ise hastanelerde tedavi uygulandı.

İçerenköy, Kağıthane ve Küçükçekmece olmak üzere üç bölgede oluşturulan merkezlerde hizmet koordinasyonunu sağlayan Evde Bakım Hizmetleri Sağlık Ekibi 17 Doktor, 29 Hemşire ve 3 Fizyoterapist"ten oluşuyor. Ekipte ayrıca, gelen başvuruların yerinde tespiti için 1 sosyal hizmet uzmanı ve 6 sosyal çalışmacı bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, ihtiyaç sahibi kişilerin günlük yaşantısını kolaylaştırmak, hastalığın ve hastane şartlarının oluşturduğu olumsuz psikolojik etkiyi en aza indirgemek ve muhtaç İstanbulluların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla başlatılan “Evde Sağlık Hizmetleri”, sosyal güvencesi olmayan; yatağa bağımlı, yaşlı ve bakıma muhtaç, özürlü ve herhangi bir nedenle evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan mağdur kişilere hizmet veriyor.

Maddi zorluk içerisinde bulunan ve evde sağlık hizmeti ihtiyacı içerisinde bulunan İstanbullular “ALO 153” Beyaz Masa hattını arayarak veya www.ibb.gov.tr adresinde bulunan başvuru formunu doldurarak Evde Sağlık Hizmeti"nden faydalanabiliyor.