BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bursa damadından maç yorumu

Devlet Bakanı Egemen Bağış bugün Bursa'da oynanacak Ermenistan Türkiye maçıyla ilgili gelen bir soruya şöyle cevap verdi...

Abone ol

Ekonomi Gazetecileri Derneği ile sohbet toplantısında bir araya gelen Bağış, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bugün oynanacak Ermenistan Türkiye maçı ile ilgili de "Ben Bursa damadıyım" diyerek Bursalıların iyi ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

AB SÜRECİ KOLAY DEĞİL

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Bazen Türkiye'de muhalefet ile çeteler arasındaki sınırın nerede olduğunu anlamakta zorlanıyoruz. Çünkü mühimmatla, silahlarla yakalanan, devleti yıkmaya yönelik ve kendi kafalarına göre çetelerin yönettiği bir rejime kaydırma çabası içinde olan kişilerin avukatlığına soyunmuş bir muhalefetle Türkiye'nin demokratik standartlarda, AB standartlarında bir ülke olması kolay bir süreç değil'' dedi.

Türkiye'nin AB üyelik sürecine değinerek, ayrıcalıklı, nitelikli ortaklık veya farklı bir üyelik statüsü gibi kavramların müktesebatta yerinin bile olmadığını, bundan dolayı hedeflere kitlendiklerini söyledi.

Bağış, hükümet olarak yapılması gereken reformları gerçekleştirdiklerini, bunu da AB'deki bazı yetkilileri memnun etmek için değil, kendilerini iktidara taşıyan Türk insanını hak ettiği standartlara kavuşturmak için yaptıklarını kaydetti.

Avrupa'daki siyasilerin bazen moralleri bozan açıklamalarının geçici söylemler olduğunu, bunların hiçbir kalıcılık içermediğini belirten Bağış, ''Hatta Türkiye'nin AB'ye üyeliğine karşı çıkan yabancılar, yarım saat sonra gelip Türk ekonomisinden ihale beklediklerini ifade etmektedirler'' diye konuştu.


ZAMAN, TÜRKİYE'NİN LEHİNE İLERLİYOR

Zamanın Türkiye'nin lehine ilerlediğini, bugün açıklanacak İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin ekonomik anlamda son dönemde attığı pozitif adımların değerlendirileceğine inandığını vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

''Kendi ülkemiz içinde sıkıntılar mutlaka olacaktır. Ama ülke olarak çok büyük sıkıntıları aşmış bir milletiz. Bu çerçevede Türkiye'de iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bu sorunları aşmamız gerekir. Ancak bazen Türkiye'de muhalefet ile çeteler arasındaki sınırın nerede olduğunu anlamakta zorlanıyoruz. Çünkü mühimmatla, silahlarla yakalanan, devleti yıkmaya yönelik ve kendi kafalarına göre çetelerin yönettiği bir rejime kaydırma çabası içinde olan kişilerin avukatlığına soyunmuş bir muhalefetle Türkiye'nin demokratik standartlarda, AB standartlarında bir ülke olması kolay bir süreç değil. Herkes hata yapabilir, hatalardan dönmek de bir erdemdir. Muhalefet liderlerimizin de Türkiye'nin daha demokratik, daha şeffaf, daha kalkınmaya kitlenmiş bir ülke olmasına katkıda bulunacaklarını, Türkiye'nin bugüne kadar birçok sorunu çözen yapısının güçlendirilerek hep beraber diğer sorunlarını da çözebileceğini ümit ediyorum. Artık Türkiye'de kan akmasın, kimsenin yarınlardan korkusu olmasın.''



''ATATÜRK, HEPİMİZİN ORTAK PAYDASIDIR"

İlerleme Raporu taslağında yer verilen, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'a ilişkin ifadelere dair soruyu ise Bağış, şöyle yanıtladı:

''Bu ülkede herkesin bilmesi gereken bir gerçek varsa; Atatürk hepimizin ortak paydasıdır. Türkiye'de hiç kimse Atatürk'e hakaret edemez, hiç kimse de buna göz yummaz. Ama Atatürk'e hakaret ile eleştiri arasındaki farkı yorumlamak da Türk hakim ve savcılarına önemli görevler düşmektedir. Raporun dokunduğu konu, hakimlerimizin ve savcılarımızın yorumlamasıyla ilgili olabilir diye düşünüyorum. Ama şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın; bu iktidar veya herhangi bir iktidar, bu konuda herhangi bir siyasi parti ayrımı olamaz, Atatürk hepimizin ortak paydasıdır. Bayrağımız, kültürümüz, dilimiz gibi... Hiç kimse ama hiç kimse Atatürk'e hakaret edemez, ettirtmeyiz.''


KIBRIS KONUSU

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Kıbrıs konusuna ilişkin bir soru üzerine de Türkiye'ye bu konuda taahhütler verildiğini, Türkiye'nin de verdiği taahhütler bulunduğunu belirterek, söz konusu taahhütlerin karşılıklı olarak eşzamanlı yerine getirilmesi durumunda Türkiye'nin Kıbrıs konusunda adım atmaya hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, iki liderin Adada toplumlarına kabul ettirebilecekleri her çözümü destekleyeceğini ve her çözümün arkasında olacağını dile getiren Bağış, Kuzey Kıbrıs'a yönelik izolasyonun son bulması, uygulanan haksız ambargonun kaldırılması durumunda Kıbrıs Rum Kesimine ait gemi ve uçaklara limanların açılmasının mümkün olacağını söyledi.


AK PARTİ'NİN HEPSİNE YETİŞME ŞANSI YOK

Egemen Bağış, seçimden sonra Almanya'nın Türkiye'nin üyeliğine yaklaşımıyla ilgili soru üzerine ise iktidar ortağı olacak Liberal Parti'nin Türkiye'nin tam üyelik hedefiyle koalisyon hükümet programı içinde gerekli hassasiyeti göstereceğine inandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Dün Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker ile de görüşme yaptım. Sonuçta bu milli bir meseledir. Kendisinin de bu konuda temaslarda bulunmasını istedim. O da büyük bir memnuniyetle 'Türkiye'nin AB üyeliğini biz de destekliyoruz. Tabii ki üzerimize düşeni yaparız' dedi. Türkiye'deki her siyasi partinin Avrupa'daki muadili olan partilerle ilişkisi çok önemli.

Gönül isterdi ki, CHP de Sosyalist Enternasyonal tarafından dışlanan bir parti olmasın, onlarla ilişkileri daha güçlü olsun, o çerçevede Türkiye'nin AB üyeliğine destek versin. Keşke onların toplantılarına daha sık katılsalar, orada Türkiye'nin tezlerini dile getirsinler. AK Parti'nin hepsine yetişme şansı yok. Hem muhafazakarlarla, hem liberallerle, hem sosyal demokratlarla maalesef 7 yılda bütün ilişkileri AK Parti olarak biz götürmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin AB üyelik süreci, muhalefetin de destek vermek istediği bir süreçtir. O çerçevede herkesin üzerine düşeni yapması gerekir.''

TÜRKİYE İLE ERMENİSTAN MAÇI

Bağış, bugün Bursa'da oynanacak Türkiye-Ermenistan maçı ile ilgili de ''Centilmence, sportif bir karşılaşma olmasını temenni ediyorum. Ben Bursa damadıyım. Bursalı hemşehrilerimin Bursa'daki maçta kendilerine tarihin verdiği konukseverlik ve iyi ev sahipliği özelliğini bir kez daha ortaya koyacaklarına inanıyorum'' dedi.