BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Bu tarama ölümleri azaltıyor!

Göğüs taramasının ölümlerin önüne geçmediği ileri sürüldü.

Abone ol

Uzmanlar 40 yıllık mamogram çalışmalarının ölümleri azalttığına dair bir kanıt sunmadığını belirtti.

İngiltere'de yapılan bir araştırmada meme kanseri taramasının bu hastalıktan ölümlerin önüne geçmediği ifade edildi. İngiltere'deki 40 yıllık veriler üzerinde yapılan incelemede taramanın ölüm oranını azalttığı yönünde herhangi bir kanıt olmadığı kaydedildi.

Yapılan son çalışmada taramanın etkili olup olmadığı ve daha sonra ne gibi bir tedavi uygulanacağı yönünde adım atılması için önemli olduğu belirtildi.

Oxford Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü'nden uzmanların yaptığı araştırmada Oxford bölgesinde yapılan taram tüm İngiltere'deki verilerle karşılaştırıldı. Araştırma sonunda uzmanlar ölüm oranının düşmesi ile kadınlardaki göğüs taramasının yapılması arasında bir bağ olmadığı belirtildi. Uzmanlara göre taramalar ölüm oranını düşürmede bir etki yapmıyor.

Yapılan araştırmada 2000 yılıdan bu yana 40 yaş altı kadınlardaki düşüş yüzde beş olarak belirlendi. Araştırmaya öncülük eden Toqir Mukhtar İngiltere'de yılda 2 milyon kadın üzerinde tarama yapıldığını bunun da kanserin erken teşhisinde hala faydalı olduğunu söyledi.