BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kimse farklı heveslere kapılmasın

Başbakan Erdoğan, “Hiç kimse ellerini ovuşturmasın, farklı heveslere kapılmasın. Türkiye, Türkiye’ye 2023 hedeflerinden milim sapma gösterme...

Abone ol

Başbakan Erdoğan, “Hiç kimse ellerini ovuşturmasın, farklı heveslere kapılmasın. Türkiye, Türkiye’ye 2023 hedeflerinden milim sapma göstermeyecek” dedi.
Gölbaşı Ankara Vilayetler Evi’nde düzenlenen ve Türkiye’de bilim politikalarının oluşturulmasında en yüksek karar organı olan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) 26. toplantısına başkanlık yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2023 hedeflerinden sapmayacağını söyledi.

“KİMSE ELLERİNİ OVUŞTURMASIN”
Bilimi ve teknolojiyi gündemlerinde en sırada tuttuklarını söyleyen ve güncel gelişmelerin hararetine kendilerini kaptırarak bilimi ve teknolojiyi ihmal etmediklerini söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Çünkü bizim Türkiye’nin geleceği için büyük hedeflerimiz, projelerimiz var. 2023 hedefimize ancak bilim ve teknoloji konusundaki çalışmaları kararlılıkla yürüterek ulaşabileceğimizi biliyoruz. Bilim ve teknolojide arzu ettiğimiz seviyeye gelmeden Türkiye’nin bölgesel ve küresel güç olma hedefinin gerçekleşemeyeceğinin farkındayız. Türkiye’nin 2053 ve 2071 hedeflerini somutlaştırabilmemiz, bu hedeflerin alt yapısını kurabilmemiz için bilim ve teknolojide çok ileri seviyelere ulaşmamız gerekiyor. Geçtiğimiz 10.5 yılda bu sevda ile Türkiye’yi her alanda kat kat büyüktük. Tarihimizden ve medeniyetimizden aldığımız güç ile demokraside, ekonomide, dış politikada lider ülke Türkiye’yi kurmanın mücadelesini veriyoruz. Bu mücadelede önümüze sık sık engeller çıkartılıyor, ayağımıza çelmeler takılmak isteniyor, enerjimiz başka taraflara yönlendirilmek isteniyor, ama biz 10.5 yıldır bu tuzakların hiçbirisine düşmedik, bundan sonra da düşmeyeceğiz. Türkiye’nin sahip olduğu tüm zenginliği milletimizin emrine verme konusunda ki kararlılığımızda en küçük bir gevşeme yoktur. Dün her şeyi ile dışa bağımlı olan Türkiye’nin bugün kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde alternatif bir üretici, ekonomi olarak küresel sistemde yerini almaya başlamasından rahatsız olanların olduğunu biliyoruz. Bu rahatsızlığın çok farklı araçlar ve yöntemlerle dışa vurulduğunun da gayet iyi farkındayız. İstismar edilen sebeplerin asıl hedefinin, niyetlerinin, sıkıntılarının, mesajlarının ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Hiç kimse ellerini ovuşturmasın, farklı heveslere kapılmasın. Türkiye Türkiye’ye 2023 hedeflerinden milim sapma göstermeyecek, bu doğrultuda her alanda yapması gereken çalışmaları kararlılıkla hayata geçirmeye devam edecektir” diye konuştu.

“TÜRKİYE HER ALANDA EN İYİ HİZMETİ VERME MÜCADELESİNDEN GERİ DURMAYACAK”
“Türkiye’nin hızlı tren hatlarını, havalimanlarını, duble yollarını, otoyollarını, köprülerini inşa etmeye devam edeceğini, ihracatını artırmaya, dış ticaretini geliştirmeye, ekonomisini güçlendirmeye, faizleri indirmeye, istihdamı, sanayi üretimini, tarımsal üretimini artırmaya devam edeceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, “Türkiye milli gelirini büyütmeyi, borçlarının milli geliri içinde payını azaltmayı, ayaklarını sağlam şekilde yere basmayı sürdürecektir. Türkiye eğitimden sağlığa, adaletten güvenliğe her alanda insanlarına en iyi hizmeti verme mücadelesinden asla geri durmayacaktır. Bu konuda en büyük desteği bilim insanlarımızdan, eğitim ve araştırma kurumlarımızdan bekliyoruz. Bilim insanlarının birikimleri ile bilimsel çalışmaların gücü ile desteklenmemiş hiçbir projenin başarıya ulaşması mümkün değildir. Geçtiğimiz 10.5 yılda 95 yeni üniversite açma, üniversitelerin kamunun ve özel sektörün araştırma geliştirme faaliyetlerine çok ciddi destekler verme konusundaki kararlılığımızın gerisinde işte bu anlayış var. Bugün Türkiye; Çin, Brezilya, Hindistan ve Güney Kore gibi devletlerle birlikte bilimsel çalışma ve bilimsel yayın konusunda yıldızı parlayan ülkeler arasında yer alıyor. Araştırma geliştirme harcamalarının GSYH içindeki payını 2003 yılındaki binde 48 düzeyinden 2011 yılı sonu itibariyle binde 86’ya çıkarttık. Bu oranı çok daha yüksek düzeylere çıkartacağız” şeklinde konuştu.

“HEDEFİMİZ ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇİNDE YÜZDE 80 YERLİLİK ORANINI YAKALAMAKTIR”
Toplantının gündeminde yer alan konuları açıklayan Erdoğan, “Gündemimizde enerji ihtiyacımızın karşılanmasına yönelik çok önemli konular yer alıyor. Yerli termik santral tasarımı ve imalatı konusunda 5 yıl içinde yüzde 80 yerlilik oranına ulaşmayı hedefliyoruz. Termik santral, baca gazı arıtma ile kömür gazlaştırma ve sıvı yakıt üretimi teknolojileri konusunda aynı hedefe sahibiz. Hidroelektrik enerjisi, rüzgar enerjisi santrali ve rüzgar enerji teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 80 yerlilik oranını yakalamaktır. Enerji verimliliğini de gündemimize almış bulunuyoruz. Binalarda ısı yalıtımı, ısıtma sistemleri, atık ısı eri kazanımı, sokak aydınlatması, elektrikli ev aletleri, ulaşım araçları gibi alanlarda verimlilik esasına dayalı çalışmalara önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapacağı görüşme için toplantıdan ayrıldı. Toplantı esnasında çevrede geniş güvenlik önlemi alınırken, polisler, Mogan Gölü içinde Zodyak bot ile çevre güvenliğini sağladı.
(İHA)