BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Gereksiz yapılırsa kanser riskini arttırıyor

Uzmanlar gereksiz şekilde çekilen yüksek dozda bilgisayarlı tomografinin çocuklarda kanser gelişme riskini yüzde 62 oranında düşürebileceği ileri sürdü.

Abone ol

Uzmanlar tomografi ile kanser gelişme riski arasında bir ilişki olduğu ifade edildi. Yapılan araştırmada gereksiz şekilde yüksek dozda çekilen bilgisayarlı totmografinin düşürülmesi durumunda kanser riskinin azaltılabileceği ifade edildi.

Uzmanlar bu riskin yüzde 62 düzeyde düşebileceğini ileri sürdü.

Bilgisayarlı tomografi (CT) X ışınlarının kullanıldığı ve doktorlara hastanın vücut ayrıntılarını gösteren görüntü elde eden bir yöntem. Özellikle gençlerde yaralanmalar olduğunda sık sık kullanılıyor.

Uzmanlar ABD'de çocuklar üzerinde yaklaşık 4 milyon CT taraması yapıldığı ve bu yüzde her yıl 4900 kanser oluştuğunu söyledi. California'daki UC Davis Health System'den Diana Miglioretti "CT'den kaynaklanana potansiyel zarar kanser riski anlamına geliyor.

Araştırmalara göre yüksek düzeydeki bilgisayarlı tomografi dozu yüzde 25 düşürüldüğü taktirde gelecekteki 2100 (yüzde 43) kanser vakası önlelebilir. Gereksiz CT taramasının ortadan kaldırılması durumunda 3000 (yüzde 62) vaka engellenebilir.

Dr. Miglioretti "Birincisi, eğer tıbben bir gereklilik varsa CT taramasına başvurulmalı, onun dışında alternatif yollara yönelilmeli. İkincisi ise CT'nin dozu çok önemli. Çocuklar için daha uygun bir doz ayarlanmalı" dedi.