BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Sakarlığın nedeni bulundu

Yaşlı insanlardaki sakarlığın beyinde gelişen değişiklikle ilgili olduğu belirtildi.

Abone ol

Uzmanlara göre yaşlı insanların yakınındaki objeleri kontrol etmede zorluk çekmesinin nedeninin bu değişiklik olduğuna vurgu yaptı.

Yeni yapılan bir araştırmada beyinde oluşan değişikliğin sakarlığa yol açtığı kaydedildi. Yaşla alakalı görme, çeviklik ve diğer fiziksel kapasitelerinde sorunlar artabilir. Yemek masasında tuzluğa ulaşmak isterlerken bardağı devirebilir veya kapıyı açmak isterken anahtarı bir türlü yerine oturtamazlar.

Uzmanlara göre bu sakarlıkların artmasında yaşlı insanların yakınlarındaki objeleri görmeye yarayan referansın zihinsel çerçesinin değişmesinin neden olduğunu belirtti.

Washington Üniversitesi'nden Prof. Richard Abrams "Referans çerçevesi bizim çevremizde ne olduğunu belirmeleye yardımcı olur. Nelere dikkat etmememiz ve objelerle nasıl etkileşim içinde olacağımızı belirler.. Örneğin bir otomobili veya masadaki bir tabağı kontrol etmek gibi" dedi.

Prof. Abrams "Bizim çalışmamız fiziksel ve algısal değişikliğin yaşlı insanlarda objeleri kontrol etmede zorlık çekmsine neden olduğunu gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Psychological Science dergisinde yayımlanan araştırmada yaşlı ve genç insanlar bir dizi teste tabii tutuldu. Araştırma sonunda yaşlı insanlardaki sakarlığın beyinlerindeki değişiklikle ilgili olduğu belirtildi.