BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Egzama ve saman nezlesine doğan şifa

Çocukların güneş ışığı altında çok fazla zaman geçirmesinin onlarda egzama ve saman nezlesinin oluşma riskini önemli ölçüde azalttığı belirtildi.

Abone ol

Güneş ışığı, D vitamini içermesi dolayısıyla kemik gelişimi açısından çocuklar için çok önemli faydaları var.

Ancak sadece kemik gelişimi açısından değil egzama ve saman neslesinin gelişmesinde de engel olduğu belirtildi. Yeni yapılan bir araştırmaya göre çocuklar açık havada çok fazla zaman geçirirse onlarda egzama ve saman nezlesi riskini azaltıyor.

Her gün dört saatten fazla güneş ışığına maruz kalan bir çocukta bu hastalıkların gelişme riski aynı oranda düşüyor. Avustralyalı bilim insanları yaptıkları araştırmada "Ergenlerin yaz aylarında çok fazla gün ışığına maruz kalmaları onlarda egzamanın düşmesine sebep oluyor" ifadesini kullandı.

Melbourne'deki Royal Children’s Hospital'den Dr Andrew Kemp'in öncülüğünde yapılan araştırmada saman nezlesi ve egzamanın gelişmesinde en önemli faktörlerin aile geçmişi olduğuna vurgu yaparak güneş ışığının da bunda engelleyici bir rol oynadığının altını çizdi.

Çalışmada 415 katılımcı doğumundan 16 yaşına kadar takip edildi. 16 yaşına kadar günlük ne kadar güneş ışığına maruz kaldığı hesaplandı. Uzmanlar araştırma sonunda açık havada dört saatten fazla kalmanın egzama ve saman nezlesinin oluşmasının önüne geçtiği belirtildi.

Astımın ise güneş ışığında kalma süresiyle bir ilgisinin olmadığı ifade edildi. Paediatric Allergy and Immunology dergisinde yayımlanan araştırmada güneş ışığının koruyucu etkisinin neden olduğunun henüz net olmadığı kaydedildi.