BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Futbol oynayanlara kötü haber

Bilim insanlarından futbolcular için kötü bir haber var.

Abone ol

Uzmanlara göre sık sık kafayla topa vurmak beyne hasar veriyor.

ABD'de yapılan bir araştırmada futbol topuna kafa atmanın beyne zarar verdiği belirtildi. Online yayınlanan Radiology dergisinde çıkan araştırmada sık sık topa kafayla vuran futbolcuların hafızası, yapılan testte düşük performansta çıktı. Uzmanlar bu kişilerin beyinleri incelendiğinde travmatik beyin yaralanması yaşayan hastaların beyinlerine benzerlik olduğu görüldü.

Albert Einstein Tıp Okulu'ndan Michael L. Lipton "Biz futbolcuları seçtik. Çünkü dünyada en popüler spor dalı futbol. Geniş kesimden çocukalr dahil herkes her yaşta futbol oynuyor. Ancak topa kafa ile vuruken dikkat etmek lazım. Yapılan araştırmada kafayla topa vurmanın beyne zarar verebileceği ortaya çıktı" dedi.

Futbolda topa kafayla vurmak oyunun bir parçası. Ortalama bir futbolcunun bir maçta 12 kere topa kafayla vurduğu belirtiliyor. Bu arada topun hızının saatte 80 km veya daha hızlı hızla olduğu kaydediliyor.

Dr. Lipton ve arkadaşları 37 amatör futbolcu üzerinde test yaptı. Bu seçilen futbolcuların ortalama yaşı 31 ve 29'u erkek. Ortalama 22 yıl top oynayan bu kişiler test yapılmadan önceki yılda 10 ay top koşturdular.

Test sonucunda her yıl 1800 kere topa kafa atan bir futbolcunun düşük hafıza puanı aldığı görüldü.