BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bozuk TVden kulak yaparım

CHP milletvekili Telekulak komisyonunda iddia etti: “Bozuk bir TV verin 10 dakikada dinleme cihazı yapayım…”

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- TBMM Telekulak Komisyonunda; CHP Adana milletvekili Tacidar Seyhan’dan ilginç bir iddia geldi. Seyhan, kendisinin teknik konularda bir uzman olduğunu belirterek, dinleme cihazı yapmanın zor bir olay olmadığını aksine çok kolay bir iş olduğunu belirterek, “Bana bozuk bir TV verin. 10 dakika içinde size onu bir dinleme cihazı haline getireyim. TVlerin içinde gerekli olan entegre var. Bana gerekli olan bir alıcı ve bir verici. Entegrelere bağlayınca dinleme cihazı olur. Dinleme araçları kolayca üretilebilir. Türkiye’de tüm dinleme cihazları vardır ve aleni olarak satılmaktadır” dedi.

Bu iddiası ile ilgili İNTERNETHABER’e konuşan Seyhan, komisyonda kendisini anlayacak teknik uzmanlar olmadığını ancak ilerleyen günlerde toplantılara teknik uzmanların geleceğini ve bu iddiasının doğru olduğunu komisyonun tüm üyelerinin de anlayacağı belirtti. Seyhan, “Türkiye’de her türlü dinleme aracı var. Kaçak ya da yasal yollarla geliyor ve bunlar aleni olarak satılıyor. Bana yetki ve görev versin komisyon, bir sonraki toplantıya bu cihazların her birinden birer tane getireyim. Çünkü açıktan ve rahat rahat satılıyorlar” dedi.

Seyhan, Türkiye'de devlet kontrolünde, yasal olmayan dinlemelerin çok yaygın bir şekilde yapıldığını da ileri sürdü. Mobil dinlemelerin, bilgisayar yazılımları sayesinde yapıldığını,
Türkiye'deki dinleme cihazlarının kamu kurumları ve görevlileri dışında yaygın
olarak kullanıldığını, birilerine de bunun temin edilmesine göz yumulduğunu ileri
süren Seyhan, "Daha bundan 4 ay önce İstanbul gümrüğünde 10 tane, değeri 20 bin
avro olan mobil dinleme cihazı yakalanmıştı" dedi.

CHP'li Seyhan, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortam dinlemelerin çok kolay hale geldiğini ifade ederek, “Dinleme yapmak için eskiden böcek denilen araçlar kullanıldı, şimdi
ise küçük bantlarla bu iş yapılabilir. Bizim görevimiz; Bu dinlemelerin devlet tarafından yapılıyor mu? Telekomünikasyon Kurumunun dışında, devlet dışında yasa dışı dinlemeleri denetleyen bir kurum var mı? Özerk kurum nasıl oluşturmalıyız? Yaygın dinlemenin önüne nasıl geçmeliyiz? Bunları araştırmak olmalı" dedi.