BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,75
HABER /  POLİTİKA

Boğaziçi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Kuran: Babamın oğlu gelse liyakat ve adaletten ödün vermem

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne dekan olarak atanana Prof. Dr. Selami Kuran, "Hiç kimsenin yaşam tarzı, siyasi görüşü, inancıyla ilgilenmem. Babamın oğlu gelse liyakat ve adaletten ödün vermem." diye konuştu.

Abone ol

Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar devam ederken, üniversite bünyesinde yeni açılan Hukuk Fakültesi’nin dekanlığına atanan Prof. Dr. Selami Kuran, “Babamın oğlu gelse liyakat ve adaletten ödün vermem” açıklamasını yaptı.

"YÖK başkanı Yekta bey arayıp görüşmek istediğini söyledi"

Selman Öğüt'ün tartışmalı tezinin danışmanı olmasıyla da gündeme gelen Prof. Dr. Kuran, şunları söyledi: Benim aklımda dekanlık yoktu. YÖK başkanı Yekta bey arayıp görüşmek istediğini söyledi. Yüz yüze görüştük. Akademik olarak beni takip ettiklerini söylediler. Ben de Türkiye’deki Hukuk Fakültesi’ne giren birçok öğrencinin ticaret veya ceza hukukuna yoğunlaşıp, mezun olunca avukatlığa yöneldiklerini ancak dünyanın çok farklı bir yöne gittiğini belirterek, uzman yetkin hukukçulara ihtiyacımız olduğunu belirttim.

Türkiye’de hukuk fakültesi alanında bir numara olmayı hedefliyoruz

Boğaziçi’nde uluslararası hukuk, deniz hukuku, AB hukuku, bilişim, enerji, insan hakları hukuku gibi tematik alanları önceleyen ve öğrencileri bu vizyona kanalize edecek bir eğitim anlayışımız olacak. Türkiye’nin en zeki, algısı açık, sorgulayan öğrencileri donanımlı hukukçu olmalı. Fakültede asgari 60, azami 100 öğrencinin eğitim alacağı bir yapı oluşturacağız. Türk Hukuku’nu Türkçe, diğer alanlarda İngilizce öğretim yapacağız. Yüzde 100 İngilizce hukuk eğitimi sömürge ülkelerinde olur. Türkiye’de hukuk fakültesi alanında bir numara olmayı hedefliyoruz.

"Liyakat ve adaletten ödün vermem"

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre Kuran, "Öğretim elemanlarını hangi kriterlere göre seçeceksiniz? Adrese teslim ilan veya kadrolaşma olacağından çekinenler var?" sorusu şu yanıtını verdi: Akademisyenler, Boğaziçi’nin akademik atama ve yükseltme kriterlerine uygun görevlendirilecek. Zamanla bu kriterleri de yükseltmeyi hedefliyoruz. Beni bilen bilir. Hiç kimsenin yaşam tarzı, siyasi görüşü, inancıyla ilgilenmem. Tek kriterim herkesin işini yapması, liyakat ve adalettir.

Boğaziçi Hukuk Fakültesi’ne babamın oğlu gelse liyakat ve adaletten ödün vermem. Hakkı teslim ederim.

Bu kadar tepki arasında yakınlarınızın dekanlık görevi için çekincesi olmadı mı?

Atama gündeme gelince eşimle konuştum. Kendisi 25 yıllık avukattır. Eşim, ‘Senin Boğaziçi gibi köklü bir üniversitede Hukuk Fakültesi’nin temelini atman ülke için çok önemli’ diyerek motive etti.

Boğaziçi Üniversitesi protestoları

Öğrencilerin itirazlarını dile getirmesinin birincil öneme sahip insan hakkı olduğunu düşünüyor musunuz?

Aklı selimle hareket etmediğimiz, barışçıl şekilde ifade özgürlüğünü kullanmadığımız takdirde demokratik toplumsal yaşam sürdürülemez. Empati kurmanın önemine inanıyorum. Herkesin aklı selim içinde, barışçıl ve demokratik sınırlarda itiraz ve ifade özgürlüğünü kullanması insan hakkıdır. Ancak bunun dışına çıkmanıza da hiçbir ülkede müsaade edilmez.

Prof. Dr. Selami Kuran MHP üyesi, AK Parti'den de aday aday listesinde yer almış Kuran’ın da Prof. Dr. Melih Bulu gibi siyasi yaşantısıyla tartışmalı bir konuma sahip olduğu ortaya çıktı. Selami Kuran’ın, MHP MYK yedek üyeliğinin bulunmasının yanı sıra, 2015 genel seçimlerinde AK Parti’den İstanbul 3’üncü bölge milletvekilliği aday adaylığı listesinde yer aldığı belirtildi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Bireysel kredi borcu olanların sayısında rekor: 34 milyon kişiyi geçti
Foto Galeri Bireysel kredi borcu olanların sayısında rekor: 34 milyon kişiyi geçti Galeriye Gözat