BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  POLİTİKA

Baykal laiklik ilkesini sorguladı

Türkiye'nin değil CHP'lilerin de ezberini bozdu. Başı açık olmayı laiklik gören çevrelere Baykal tepki gösterdi.

Abone ol CHP lideri Deniz Baykal çarşaf açılımını eleştiren laik kesimin ezberini bozdu. Başı kapalı insanları dinsel simge olarak görenlere tepki gösteren Baykal, gerçek laikliğin bu olmadığı görüşünde.

CNN Türk'te yayınlanan Ankadra Kulisi'ne konuk olan Baykal, başlattıkları bu hamleyle Türkiye'nin kendini sorguladığını söyledi.

-Binlerce insan var bize oy veren yığınla başörtülü var. Bu ülkenin gerçeği.. Evlerinde Atatürk resminin bulunduğunu öğrendim. Atatürk'e saygılı insanlar..

-Ben bunu açılım diye bir şey söylemedim. Siyasal bir olay olarak düşünmenin ötesinde ahlaki ve ilkesel bir tavır olarak gördüm.

-"Partimizin ilkelerini benimsiyorum" diyorsa benim ona "sen git kıyafetini değişir öyle gel" demem ne sosyal demokrasiye sığar ne insaan saygı anlayışına sığar. Ne de laikliğin icabına sığar.

-Bizim üzerimizden Türkiye kendini sorguluyor. Kendi kendimizi sorguluyoruz. Laiklik aslında nedir bunu tartışıyoruz. Anadolu'dan gelen insanlar muhafazakarlık getiriyor.

-Entegre olabilmeleri şehirde yer tutabilmeleri nasıl sağlanacak parti olarak biz ne yapıyoruz? Onları nası tasnif etmek lazım. Demokrasi nedir laiklik nedir? Kafamızda ister istemez bu kıyafetler dinsel simge olarak algınanıyor.

-Yemeniler, yazmalar, başörtüleri, eşarplar bütün bunlar toplumsal örfün gereği. Bir dinin siyasallaştırılmasının temsilcisi değil. Öyle olanlar türbana geçti.

-Türbanlı kesimden olan genç kızları bu gözle görmek de haksızlık. Çünkü bu durumdan olup da bize ilgi gösterenler biliyorum.

-Başı açık ta olsa ben Atatürk'ü değil Humeyni'yi seviyorum derse bizde yeri yok. Ahlaki ve insani tavır olarak ne münasebet deyip başımla beraber deyin senin burada yerin var denmeli.

-Baskıcı, şekilci değil gerçek laik demokratik anlayışın yararlı olacağına inanıyorum. Siyasi simge değilse anlayışla karşılarsın.

-CHE evlerine gelenler derdini anlatıyor. Çarşaflısı da geliyor türbanlısı da geliyor. Efendim laiklik tehlikeye girer. Yapmayın laiklik konusunda en bilinçli parti biziz.

-Vay şu oldu bu oldu mizansendi. AKP'de hayal kırıklığına uğramış binlerce insan gelip CHP'ye girecekse sevinmemiz lazım.

-Başları açıncaya kadar, onları kendi başlarına mı bırakalım. Bize itiraz edenler doğru olmadığını bir süre sonra görecektir. 1 yıl önce de gelselerdi gene aynı şeyi söylerdim.