BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,88
ALTIN 2.422,14
HABER /  GÜNCEL

Barış Pınarı Harekatı 6. gününde son durum

Barış Pınarı Harekatı'nda son dakika haberler gelmeye devam ediyor. Harekatın altıncı gününde Milli Savunma Bakanlığı, etkisiz hale getirilen terörist sayısının 550'ye yükseldiğini açıklarken, Suriye ordusu da güneyden YPG bölgesine girmeye başladı.

Abone ol

TSK tarafından Suriye'nin kuzeyinde terör örgütleri YPG/PKK ve DEAŞ'a karşı başlatılan ve SMO askerlerince desteklenen Barış Pınarı Harekatı devam ediyor.

Kobani sınırındaki köylere girişler yasaklandı

'Barış Pınarı Harekatı' 6'ncı gününde sürdürülürken, Suriye'nin Ayn el Arab kentinin karşısındaki Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı sınır köylerine girişler yasaklandı. Köylere giden yollar kapatılırken, araçların bölgeye girişine izin verilmedi. Köylerden Suruç merkeze girişler yapılırken, birçok araçla şehir merkezine gidildiği görüldü. Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan askeri araçlarla geçiş yapılırken, haber takibi için ilçeye gelen gazetecilerin de güvenlik gerekçesiyle sınır bölgesine yaklaşmasına izin verilmiyor.

Esad ordusu sınıra 30 kilometre yaklaştı iddiası

Suriye hükümeti güçleri, Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile varılan anlaşma uyarınca, Türkiye sınırına 30 kilometre mesafedeki Ayn İsa'ya girdiklerini duyurdu.

Suriye Ordusu, daha önce de sınıra 50 kilometre mesafedeki Tel Amer'e girildiğini açıklamıştı.

Suriye devlet televizyonu ve hükümetin kontrolündeki haber kanalı Ayn İsa'ya giren askerleri gösterdiğini söylediği görüntüler yayımladı. 

Tel Abyad'ın batısına SMO bayrağı asıldı

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında yer alan ve dün terör örgütü YPG/PKK unsurlarından temizlenen Tel Abyad'da bir direkte bulunan terör örgütünü simgeleyen bez parçasının yerine Suriye Milli Ordusu (SMO) bayrağı asıldı.

Suriye Milli Ordusu takviye güç gönderdi

Suriye'de muhalif savaşçılardan meydana gelen Suriye Milli Ordusu (SMO), Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Fırat Nehri'nin doğusuna yönelik düzenlediği Barış Pınarı Harekatı'na destek vermek için Şanlıurfa sınır hattına askeri güç gönderdi.

Terör örgütü YPG/PKK'dan Ceylanpınar'a havan saldırısı

Rasulayn kırsalından YPG/PKK'lı teröristler atılan havan mermisi Ceylanpınar ilçesinde taziye kabullerinin yapıldığı bir binanın duvarına isabet etti. Ölen veya yaralanın olmadığı saldırıda, binada hasar meydana geldi.

MSB'de, Barış Pınarı Harekâtı toplantısı

MİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) komuta kademesi, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile bir araya gelerek, Barış Pınarı Harekatı'nda gelinen son durumu değerlendirdi. Gelen anlık bilgiler kapsamında değerlendirmeler yapılırken, harekâtın emniyetle devamı için ABD'li ve Rus muhataplarla her kademede karşılıklı bilgi alışverişi de gerçekleştirildi.

TSK Münbiç sınırına takviye gönderiyor

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat'ın doğusunu terör örgütlerinden temizlemek amacıyla başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nda Tel Abyad ve Resulayn’da kontrolün sağlanmasının ardından, bordo bereliler ve komandolar Münbiç’e takviye güç olarak ilerlemeye başladı. Gece saatlerinden itibaren hazırlıklara başlayan TSK birlikleri, Cerablus’un meskun mahallinden ileriye doğru harekete geçti. 

Yeni hedef Kobani

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'nın 6. gününde Rasulayn ve Tel Abyad'da kontrolün sağlanmasının ardından yeni hedef olarak Aynel Arap bölgesini duyurdu.

Erdoğan'ın açıklaması üzerine ise Fırat'ın batısındaki Gaziantep'in Karkamış ve Suriye'nin Cerablus kentinde bulunan Türk ve Milli Suriye Ordusu birlikleri yoğun bir şekilde hazırlıklarına başladı.

Gece boyu sevkiyat sürdü

Türkiye'den yapay köprü malzemeleriyle TSK'nın envanterinde bulunan ve bataklık ya da suyun içerisinden tank, zırhlı araçların geçişine olanak tanıyan askeri hasır aracı, köprülü tank gibi milli araçlar bölgeye sevk edildi. Gecede süren sevkiyatlarda Aynel Arap'ın batıdan kuşatmasında yer alacak olan tank, zırhlı birliklerle diğer araçların bölgeye intikali sürdü.

Karkamış Gümrük Kapısı'ndan tırların üstünde geçirilen araç ve malzemeler, Fırat Nehri'nin batısındaki güvenli bir bölgede hazır bir şekilde bekletiliyor. Hazırlıklarını tamamlayan istihkam ve hücum birlikleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelecek talimat üzerine harekete geçecek.

Yapay köprüyle Fırat nehri geçilecek

Fırat'ın üstünde oluşturulacak yapay köprüyle zırhlı araçların nehirden geçmesi sağlanacak. Fırat'ın batısından çıkacak takviye Türk ve Milli Suriye Ordusu birlikleri, önce YPG-PKK kontrolündeki Zormağar bölgesini ardından ise Aynel Arap'a kadar uzanan köyleri tek tek ele geçirerek şehri batıdan kuşatmasında görev alacak.

Tünel ve kamyonet böyle imha edildi

Milli Savunma Bakanlığınca, PKK/PYD-YPG'li teröristlere ait mühimmat ikmali yapan kamyonetin imha edilmesine ilişkin görüntüler paylaşıldı. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Havan atışlarıyla sivil yerleşim yerlerimizi hedef alan bebek katili PKK/PYD-YPG'li teröristler, yeni katliamlar için mühimmat ikmali yaparken İHA'larımızca tespit edilerek Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edildi." ifadesi kullanıldı.

Rasulayn'da arama tarama faaliyetleri

Suriye Milli Ordusu (SMO) mensupları, Barış Pınarı Harekatı'nın 6. gününde Fırat Nehri'nin doğusunda yer alan Rasulayn ilçesinde terörden kurtarılan yerlerde güvenlik tedbirleri alarak, arama tarama faaliyetini sürdürüyor.

ABD Savunma Bakanı: YPG, Rusya ve Suriye ile görüşüyor

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Fox News televizyonunda Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na yönelik değerlendirmelerde bulundu. "Türkiye'nin kendilerini çok kötü duruma düşürdüğünü" anlatan Esper, şöyle konuştu:

"İtirazımıza rağmen şimdi Türklerin, ilk başta niyet edilen derinlikten daha da aşağıya ve batı ile doğuya doğru operasyonlarını genişleteceğini biliyoruz, ki bu da onların güvenli bölgelerini 30 kilometreden daha derin ve yaklaşık 440 kilometre genişliğe çıkaracak. Aynı zamanda SDG'nin de son 24 saat içinde Ruslar ile Suriyelilerle bir anlaşma yaptığını görüyoruz. Bu da ABD askerlerini kuzeye hareket eden Suriye-Rusya ordusu ile güneye doğru ilerleyen Türk ordusu arasında bırakıyor. Bu bizi çok kötü bir duruma düşürüyor ve askerlerimizin güvenliği benim için önceliklidir."

Sayı 550 oldu

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Fırat’ın doğusunda planlandığı gibi başarılı şekilde devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 550 oldu." denildi.

Tel Abyad'da minareden ezan sesleri

Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad ilçe merkezine giren SMO askerleri tarafından bölgede sevinç gösterileri gerçekleştirildi. Minarelerden yayılan tekbir ve ezan sesleri Akçakale'den duyuldu.

Fırat Nehri'nin doğusundaki Tel Abyad ilçe merkezi dün YPG/PKK'lı teröristlerden kurtarılarak kontrol altına alınmıştı.

Resulayn'daki teröristlerin çekilme anları böyle görüntülendi

SURİYE'de Fırat'ın doğusunun teröristlerden arındırılmasına yönelik sürdürülen Barış Pınarı Harekatı'nda TSK ve Suriye Milli Ordusu birliklerinin kontrolü sağladığı Resualyn'da, teröristlerin geri çekilme anları görüntülendi. Yerel kaynaklardan elde edilen görüntüde otomatik silahların yanı sıra birinde omuzdan atılan ısı güdümlü hava savunma füzesi de bulunan 4 teröristin kaçış anı yer alıyor.

Ele geçirilen yerler

9 Ekim'de başlayan harekatta şu ana kadar toplam 1 ilçe merkezi, 1 belde ve 56 köy YPG/PKK'dan ele geçirilmiş oldu. Sabah saatlerinde de Tel Abdyad'ın Suluk beldesi terörden kurtarılmıştı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
YPG'liler ABD'nin verdiği milyonluk araçları bırakıp kaçtı
Foto Galeri YPG'liler ABD'nin verdiği milyonluk araçları bırakıp kaçtı Galeriye Gözat