BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bakan'da İzmirlilere liman müjdesi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, uzun süredir akıbeti belirlenemeyen İzmir Limanı hakkında tartışmalara yol açan soruları müjdelerle noktaladı.

Abone ol

İzmir Liman İşletmesi Müdürlüğü'nde Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı kurumların bölge ve genel müdürleri ile toplantıda bir araya gelen Bakan Yıldırım, 2011-2015 yılları arasında İzmir Limanı için öngörülen yatırımlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım çeşitli tartışmalara yol açan ve bilmeceye dönen İzmir Limanı'nın gelişim müfredatını İzmir Liman İşletmesi Müdürlüğü'nde bakanlığına ait kurumların müdürleri ile yaptığı toplantıda açıkladı.

İzmir Limanı'nın uzun süreli işletme hakkı devir işleminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından limanın daha etkin ve verimli çalıştırılması için alacakları tedbirleri de açıklayan Yıldırım, şöyle konuştu: "Limanın esas itibariyle iki kısma ayrılması ve bir kısmında konteyner ihtisas limancılığına yönelik tedbirlerin süratle devreye konulması, diğer kısmında yani Çeşme tarafında mevcut kruvaziyer yolcu yanaşma iskelesinin daha da geliştirilerek burada yapılacak ilave yatırımlarla birlikte kısa vadede İzmir'in kruvaziyer turizm ihtiyacını karşılayacak bir alt yapıya kavuşturulmasını planlıyoruz.

Bununla ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu kararını çıkaracağız ve burayı kısa sürede aynı anda 5-6 kruvaziyer geminin yanaşabileceği bir yolcu limanına dönüştüreceğiz."

LİMANA 30 DÖNÜMLÜK SAHA KAZANDIRILACAK

Liman için kısa orta ve uzun vadeli yatırımlar gerçekleştireceklerini ifade eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yap İşlet Devret modeliyle bu yıl 400 bine ulaşması beklenen kruvaziyer yolcu giriş çıkışının 3 kata kadar artmasını sağlayacak bir alt yapıyı, bir kruvaziyer tesisi İzmir'e kısa vadede kazandırmış olacağız. Bunun da İzmir'in turizm faaliyetleri için İzmir iş alemi için, esnafı için ne anlama geldiğini burada sizlerin takdirine sunuyorum.''

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, liman içerisinde bazı ıslah çalışmaları yapılarak liman sahasının artırılması, yaklaşık 30 dönümlük bir sahanın kazandırılmasının planlandığını öne sürerek şunları söyledi: ''Yükleme boşaltma kapasitelerinin artırılmasına yönelik acil müdahale, mevcut kreynlerin vinçlerin vizyondan geçirilmesi, konteyner sahasının ıslah edilmesi, liman giriş çıkış kapılarının düzenlenmesi ve yeni iki adet konteyner vincinin alınarak liman yükleme boşaltma kapasitesinin artırılması, limanda süratle işlemlerin bilgisayar ortamında otomasyona geçilmek suretiyle yapılmasını amaçlıyoruz.

Bu yıl içerisinde yapılacak bu yatırımların toplam tutarı 34 milyon lira. Bunun yanı sıra orta ve uzun vadeli yapılacak işler de var. Bu, ikinci etap konteyner terminali. Mevcut konteyner terminaline bir yeni konteyner terminali kazandırılması, buna ait alanın yapılması, yeni vinçlerin tesis edilmesi bu da yaklaşık 200 milyon liralık bir yatırımdır. Bunlar 2011-2015 döneminde öngörülen yatırımlardır."

İZMİR LİMANI AVRUPA'NIN İLK BEŞ LİMANI ARASINDA YER ALACAK

Bakan Yıldırım, yeni nesil konteyner gemilerinin limana yanaşmasına imkan vermeyen olumsuzlukları ortadan kaldıracak yanaşma kanalının da 2011-2015 planı çerçevesinde gerçekleştirileceğini anlattı.

Bu işin yatırım tutarının yaklaşık 120 milyon lira olduğunu anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Toplam 300 milyon dolar veya 400-450 milyon lira civarında bir yatırımla, İzmir Limanı'nın bugünkü kapasitesi 900 bin TEU konteyner, bu 3 milyonun üzerine çıkarılmış olacaktır.

Böylece Avrupa'nın ilk 5 limanı arasında İzmir Limanı yer alacak. Bu işleri yaparken sıvı ve dökme yük elleçlemesine de son verilecektir. Liman, büyük bir kesimi konteyner diğer bir kısmı da kruvaziyer kısmı olmak üzere birbirinden bağımsız iki limana dönüştürülmüş olacak ve böylece İzmir Limanı'nın yıllardan beri özlenen gelişim programı hayata geçirilecektir.''

PERSONEL AÇIĞI YOK'

Samsun ve Bandırma limanlarının işletme hakkı devrinden sonra 300 üzerindeki tecrübeli yetişmiş personelin hiçbir hak kaybına uğramadan İzmir'e nakillerinin yapıldığını söyleyen Yıldırım; sözlerini şöyle tamamladı: ''Şu an norm kadronun üzerinde bir kadromuz limanda oluşmuştur. Yaklaşık 950 civarında çalışana ulaşmış oluyoruz. Personel açığı limanda mevzu bahis değildir. İzmir'de malum sahil yolu projesi kapsamında başlatılan ama liman girişine kadar getirilip devam ettirilemeyen bir viyadük projemiz var. Bu projeyle ilgili daha önce İzmirlilerle görüşlerimizi paylaşmıştık.

İzmirlilerin umumi isteği, arzusu üzerine ve konunun yargıda olmasını da dikkate alarak bu projede bir revizyona gitme kararına vardık.Yapılan viyadüklerin daha ileriye devam ettirilmemesi, ama yapılmış olan kısmının da atıl kalmaması, etkin kullanılması bakımından bu viyadüklerin limana indirilmesi, dolayısıyla limana giriş çıkış yapacak ağır araçların şehir içi trafiğinden mümkün mertebe arındırılması kararını hep birlikte verdik"

MUTLU SON EKİM'DE

Aliağa-Menderes raylı sistem projesinin (EGERAY) de toplantıda ele alındığını anlatan Yıldırım, konuşmasında şu bilgileri verdi: ''Bu proje malum evveliyatı olan bir proje. Birkaç senedir, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demir Yolları'nın birlikte kurdukları İZBAN şirketi marifetiyle gerek üst yapı gerek alt yapıya yönelik eksikliklerin giderilmesi çalışmaları son aşamaya gelmiştir.

Bazı geçişler, istasyon binaları, elektrifikasyona yönelik çalışmalar halen devam etmekte. Bu arada zannediyorum 6 set tren seti de İzmir'e ulaşmış bulunuyor. Bir süre önce bu setlerden bir tanesinin Ankara'da, büyükşehir belediye başkanının da iştirakiyle test sürüşlerini gerçekleştirmiştik.

Temmuz ayının başından itibaren de hattın güneyinde yani Cumaovası-Körfez arasında test sürüşleri başlamış olacak. Proje sonbaharda, Ekim ayında Aliağa'dan Cumaovası'na kadar günde 550 bin İzmirli'ye hizmet edecek şekilde tam olarak hizmete girmiş olacak. Ben şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Devlet Demir Yolları, Bakanlığımız, İzmir Büyükşehir Belediyesi el birliğiyle bunun için çalışmaktadır. İzmirlilerin bu beklentisini bir an önce karşılamak için.''

Toplantı sonrasında Bakan Yıldırım, terör saldırısında şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu.
Basın toplantısının ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kentin kuzey ve güneyini birbirine bağlayan 80 kilometrelik hattın inceleme gezisine katıldı.

Alsancak Garı'ndan başlayarak Çiğli Depo Tesisleri'nde sona eren geziye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile Genel Müdür Yardımcısı Veysi Kurt, Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, TCDD İzmir Bölge Müdürü
Sabahattin Eriş, DLH Genel Müdür Yardımcısı Metin Taha, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek, İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve yetkililer katıldı. Bakan Yıldırım inceleme gezisinin ardından S.S. Yat ve Tekne İmalatçıları Derneği'nin açılışına katıldı.