BIST 9.138
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,89
HABER /  POLİTİKA

Bakan Çavuşoğlu canlı yayında son durumu açıkladı! Sudan'dan bin 490 kişi yola çıktı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayında Sudan'daki Türk vatandaşların tahliyesine ilişkin son durumu paylaştı. Bin 490 Türk vatandaşının otobüslerle yola çıktığını, 640 kişinin Etiyopya'ya ulaştığını açıklayan Çavuşoğlu "189 kişi sınırı geçerek Addis Ababa'ya doğru gidiyor, 850 kişi ise halen yolda." dedi. Öte yandan Çavuşoğlu, 'Esad ile yüz yüze görüşme olacak mı?' sorusuna da yanıt verdi. İşte detaylar...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TV100 ekranlarında Candaş Tolga Işık'ın sunduğu 'Az Önce Konuştum' programına konuk oldu. Bakan Çavuşoğlu Suriyeli sığınmacılar, Suriye rejimi ile ilişkilere değinerek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"Biz Suriyeli göçmenleri göndermek istiyorsak, Esad ile angajmana girmek faydalıdır. Terörle daha etkin mücadeleyi sürdürmek istiyorsak bu angajman önemlidir." ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'de şu anda yaklaşık 3,9 milyon Suriyeli var, bunların hepsinin kaydının düzenli olması lazım. Geri gönderilirken BM’yle iş birliği içerisinde göndermek lazım. Biz bunların dönmesini istiyoruz ve bu şekilde dönmesi daha sağlıklıdır. Bunu bir plan çerçevesinde yapmak lazım, ırkçı bir yaklaşımla geri döndürmek doğru değil. Suriye'den Türk askerini çekersek bu boşlukları terör örgütleri dolduracak. Ulusal güvenliğimiz her şeyden önemli, burada bedelleri kendi topraklarımız güvende olsun diye ödüyoruz. Suriye'nin topraklarında gözümüz yok. Rusya, İran, Suriye'ye de söylüyoruz, biz bir ön şartla bu süreci yürütmeyiz. Yol haritası üzerinde mutabık kalınır, atılacak adımlar bellidir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ESAD arasında görüşme olur mu?

Bakan Çavuşoğlu, 'Esad ile yüz yüze görüşme olacak mı?' sorusuna şu yanıtı verdi:

"Mayıs ayı içinde tarih önerileri oldu, seçime çok yakın. Mayısın başında bir teklif gelmişti ama İran Cumhurbaşkanı, Suriye'ye gideceği için olmadı. Şimdi bir tarih üzerinde çalışıyorlar."

Sudan'dan tahliyeler

Bakan Çavuşoğlu, Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışmalara ve ülkeden Türklerin tahliyesine ilişkin olarak, "Sudan'da bin 490 kişi otobüslerle yola çıktı, 640 kişi Etiyopya'ya ulaştı." ifadelerini kullandı.