BIST 10.724
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.495,39
HABER /  GÜNCEL

Ayasofyada deprem paniği

Ayasofya Müzesi'nin, Richter ölçeğiyle 6 büyüklüğünde bir depreme dayanamayacağı iddia edildi!

Abone ol

Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan projelerden biri olan “Akdeniz Üniversiteleri Birliği - Kültürel Miras” (Unimed Cultural Heritage) tarafından yapılan araştırma sonucuna göre İstanbul'daki Ayasofya Müzesi'nin, Richter ölçeğiyle 6 büyüklüğünde bir depreme dayanmayacağının anlaşıldığı duyuruldu.

Konuya ilişkin açıklama, İtalya'nın Palermo kentinde, bugün aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 10 ülkenin katılımıyla kurulan Akdeniz Mirası (Herimed) Derneği'nin kuruluş töreni sırasında yapıldı.

Dernek başkanı Roberto Albergoni, törende yaptığı konuşmada, ”Ayasofya Kilisesi, Richter ölçeğiyle 6 şiddetinde depreme dayanamaz. Bu, Akdeniz Üniversiteleri Birliği - Kültürel Miras adlı kuruluş tarafından, İtalya'daki risk haritasını belirleme konusundaki yöntemlerle, anılan bazilikada yapılan araştırmayla ortaya çıkarılmıştır” dedi.

Ayasofya'nın, olası deprem felaketinden korunması amacıyla gerekli çalışmaların yapılmakta olduğuna da değinen Albergoni, “Türkiye, her durumda AB üyeliği yolunda ilerlemekte olan bir ülkedir. Ayasofya'nın güvenli kılmaya yönelik proje, Türk hükümetinin İtalyan işbirliğiyle gerekli müdahaleler listesinde yer almaktadır” diye konuştu.

İtalya'nın önderliğinde kurulan Akdeniz Mirası Derneği, bölge ülkelerindeki kültürel mirasa ilişkin risk haritasının çıkarılması amacını taşıyor. Derneğin kurucu ülkeleri arasında, Türkiye ve evsahibi İtalya'nın yanısıra Cezayir, Tunus, Mısır, Lübnan, Filistin, İspanya, Portekiz ve Fransa da yer alıyor.