BIST 10.759
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.504,77
HABER /  DÜNYA

ABD Ordusuna cyborg böcek

Bu böcekler sayesinde,GPS sistemini kullanarak özel hedeflerine beş metreye kadar yaklaşabilecek.

Abone ol
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), askerlerin gidemediği yerlere ulaşabilecek bir ''cyborg (sibernetik organizma) böcek'' projesi için canlı böcekleri incelemeye aldı.

Pentagon, bu amaçla canlı böceklerin hareketlerini kontrol etmeyi sağlayacak ve bunların video görüntüsü veya diğer verileri göndermelerini olanaklı kılacak teknolojinin geliştirilmesi için bilim adamlarına çağrıda bulundu.

ABD hükümetinin internet sitesinde geçen hafta yayımlanan ilanda, Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA-İleri Savunma Araştırmaları Projesi Dairesi), böceklere pupal (larva ve imago arası metamorfoz evresi) evrede, minik cihazlar yerleştirmek suretiyle bir cyborg böcek ortaya çıkaracak teknolojiyi geliştirmek için yaratıcı düşünceler arandığını açıkladı.

Projenin amacının, elektronik uzaktan kumanda ya da GPS (küresel konumlandırma sistemi) kullanarak, yüzlerce metre uzaktaki bir özel hedefe bir cyborg böceği 5 metre kadar göndermeyi başarabilecek bir teknoloji geliştirmek olduğu belirtildi.

Olası görevler arasında binalardan, mağaralar veya diğer girişi güç yerlerden veri ve patlayıcı izi toplamayı sayan DARPA, yusufçuk ve güve gibi uçan böceklere özellikle ilgi duyulduğunu, zıplayan ve yüzen böceklerin de buna dahil olabileceğini kaydetti.

DARPA, bu çağrıya ilgi duyan kuruluş ve bilim adamlarıyla 24 Mart'ta bir toplantı yapacak. DARPA, bundan birkaç yıl önce de, kara mayınlarını belirlemek için balarılarının eğitilmesini amaçlayan bir proje başlatmıştı. Ancak kısa süre önce bu projenin rafa kaldırıldığı açıklandı.

AA