BIST 10.180
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.399,55
HABER /  GÜNCEL

Avustralyalılar Prens William'ın Kral olmasını istiyor

Avustralyalıların Prens Charles yerine Prens William'ı kral olarak görmek istedikleri belirlendi.

Abone ol

Avustralyalıların Prens Charles yerine Prens William'ı kral olarak görmek istedikleri belirlendi.

The Australian Gazetesinde yayımlanan kamuoyu yoklamasına göre, ülkenin Cumhuriyet olmasını isteyenlerin sayısı da 1994'den bu yanaki en düşük düzeye indi. Avustralyalıların yüzde 40 kadarı İngiliz hükümdarlığıyla ilişkilerini kesmek istiyorlar.

Avustralya'daki Cumhuriyetçi Hareket ise, Prens William'ın evleneceği güne çok yaklaşıldığı bir sırada böylesi bir kamuoyu yoklaması yapılmasını eleştirdi ve İngiliz hükümdarlığından kopmak isteyenlerin sayısının aslında çok daha fazla olduğunu savundu.

Kamuoyu yoklamasına göre, Cumhuriyet yanlılarının oranı en çok 35-49 yaş grubu arasında. Erkeklerin de, kadınlardan daha fazla krallık düzeninden kopmak istedikleri görüldü.

Avustralyalılar 1999 yılında düzenlenen halkoylamasında Cumhuriyet ilan edilmesine karşı çıkmışlardı. Cumhuriyet ilanına destek, 2000-01 yıllarında, yüzde 52 ile, en yüksek düzeye çıkmıştı.

Avustralyalılar Prens William'a büyük bir sevgi duyuyor. Prens William, geçtiğimiz ay Queensland ve Victoria'da, tropik yağışlar yüzünden sel felaketi yaşayan bölgeleri ziyaret etmişti.

Avustralya bağımsız bir parlamenter demokrasi düzenine sahip ama devlet başkanlığı hala İngiltere Kraliçesi ya da Kralının elinde. Kanada ve Yeni Zelanda da benzer anayasal düzene sahip.