BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.402,38
HABER /  GÜNCEL

Yemenli askerler protestoculara ateş açtı

Görgü tanıkları, Taiz kentinde yoğun silah sesleri duyulduğunu, protesto eylemi yapan kalabalığın üzerine göz yaşartıcı bomba atıldığını ve en az 10 kişinin yaralandığını bildirdi.

Abone ol

Yemen'in güneyindeki Taiz kentinde güvenlik güçleri, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in derhal istifa etmesi talebiyle toplanan binlerce göstericinin üzerine ateş açtı.

Görgü tanıkları, yoğun silah sesleri duyulduğunu, kalabalığın üzerine göz yaşartıcı bomba atıldığını ve en az 10 kişinin yaralandığını bildirdi.

Protestocuların, Körfez İşbirliği Konseyi tarafından hazırlanan plana öfkelerini dile getirmek üzere toplandıkları bildirildi.

ABD'nin de desteklediği plana göre Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, yargı muafiyeti sağlanması karşılığında bir ay içinde görevi bırakacak.

Geçiş planı

Körfez ülkelerinin önceki gün sunduğu yeni plan, devlet başkanlığı seçimiyle sonuçlanacak 3 aylık bir geçiş süresi öngörüyor.

Protestolara hemen son verilmesini amaçlayan plan, Cumhurbaşkanı Salih'in yetkilerini yardımcısına bırakmasını öngörüyor.

Plana göre, muhalefetin öncülük ettiği bir birlik hükümeti Salih'in istifa etmesini takiben iki ay içinde cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyecek.

Yedi muhalefet partisinden oluşan koalisyon planı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Fakat Salih karşıtı bazı eylemciler ve gençlik hareketleri planı reddediyorlar. Bu gruplar Salih'in bir birlik hükümeti kurulmadan önce derhal görevden ayrılması gerektiğini savunuyor.

Sokak protestolarının örgütlenmesinde görev yapan gençlik liderlerinden Halid el Ansi, "Cumhurbaşkanı Salih, geçmişte de çeşitli girişimleri kabul etmiş, sonra sözünü tutmamıştı. Aynısını yapmayacağının bir garantisi yok. " diye konuştu.

Başkent Sanaa ve ülkenin diğer yerlerinde dün de protesto gösterileri düzenlendi.

Görgü tanıkları, Sanaa'daki protestocuların, kendilerinde destek veren ordu birliklerince çevrelendiklerini aktardı.

Üniformalı askerler, protestocuların yanında slogan atarken ve zafer işaretleri yaparken görüldü.

Arap ülkelerinde son aylardaki ayaklamaları izleyen ve son iki aydır düzenlenen protestolarda ülkede en az 130 kişi hayatını kaybetti.