BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,80
ALTIN 2.412,72
HABER /  GÜNCEL

Anzak Günü anıldı

Avustralya ve Yeni Zelanda Gelibolu'da savaşta ölen askerlerini andı. Her iki ülkede de son derece önemli bir gün olan Anzak günü, 'çirkin milliyetçiliği canlandırdığı' gerekçesiyle eleştirilere hedef oluyor.

Abone ol

Türkiye'deki Anzac günü törenleri

Türkiye'nin yanı sıra Avustralya ve Yeni Zelanda'da da on binlerce kişi Anzak Günü dolayısıyla düzenlenen törenlere katıldı.

Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Çanakkale savaşının kara aşaması, Gelibolu'ya 25 Nisan 1915'te sabaha karşı çıkarma yapılmasıyla başladı.

İngiltere öncülüğünde Gelibolu Yarımadası'na çıkartma yapan Avustralya ve Yeni Zelanda ağır kayıplar vermişlerdi.

Her iki ülke de, ulus bilincine kavuşmalarında önemli rol oynadığı söylenen bu günü törenlerle andı.

Savaş anısına Çanakkale'de çok uluslu bir anma töreni düzenlendi.

Türkiye adına Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, TSK adına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Yeni Zelanda adına Dışişleri Bakanı Murray McCully'nin yanı sıra, Avustralya, Bangladeş, Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, İrlanda ve İngiltere yetkilileri buradaki anıta çelenk bıraktı.

Bu törende savaşa katılan askerlerin genç kuşaklardan akrabaları da yer aldı.

İngiltere'yi ziyaret eden Yeni Zelanda Başbakanı John Key Londra'da bir konuşma yaparken, Avustralya Başbakanı Julia Gillard da Güney Kore'de düzenlenen anma törenine katıldı.

Hyde Park'ta ayin

Anzak Günü dolayısıyla Londra'da Hyde Park Corner yakınlarındaki Avustralya savaş anıtı önünde yapılan şafak ayinine yaklaşık 2000 kişi katıldı.

Burada konuşan Yeni Zelanda Başbakanı Key, Anzak gününün ölenleri anmanın yanı sıra, ülkeleri için çarpışanlara şükranlarını sunmak için de bir vesile olduğunu söyledi.

Avustralya başbakanı Julia Gillard, Güney Kore'deki törende

Avustralya Başbakanı Julia Gillard ise Kore Savaşındaki önemli bir muharebenin 60. yıldönümü dolayısıyla Seul'de düzenlenen bir törendeydi.

Avustralyalı ve Yeni Zelandalıların çoğu Anzak gününü savaşın yüceltilmesi değil, verilen kayıpların anılması olarak görüyor.

Ancak Sydney muhabirimiz Phil Mercer'in haberine göre törenlerin Avustralya'yı "Irak, Afganistan ve diğer yerlerdeki emperyalist savaşlara sürükleyen çirkin milliyetçiliği canlandırdığı" görüşünde olanlar da var.

Bu kişiler, Avustralya'nın kimliğinin Birinci Dünya Savaşının kanlı cephelerinde oluştuğu görüşünü "efsane" olarak niteliyor.

Aylar süren kanlı mücadelede çoğunluğu Anzaklardan, 44 bin müttefik asker ölürken; Türk tarafının kayıpları bunun neredeyse iki katıydı.

Yüzbinlerin de yaralandığı, ya da humma, diyare, dizanteri gibi hastalıklar yüzünden tedavi gördüğü tahmin ediliyor.