BIST 8.905
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.240,36
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Atlantis 6 Aralıkta fırlatılacak

Atlantis uzay mekiği, 7 astronot ile 6 Aralık Perşembe günü fırlatılacak.

Abone ol

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) montajı uzun zamandır geciken Avrupa laboratuvarı Columbus'u taşıyacak Atlantis uzay mekiği, aralarında bir Fransız ile bir Almanın da bulunduğu 7 astronot ile 6 Aralık Perşembe günü fırlatılacak.
    
Bugün TSİ 04:00'de geri sayım işlemi başlatılan Atlantis mekiği, herhangi bir terslik olmazsa perşembe günü TSİ 23:31'de Florida'daki Cape Canaveral uzay merkezinden uzaya gönderilecek ve cumartesi UUİ ile kenetlenecek.
    
UUİ'nin komutanı Peggy Whitson ve iki meslektaşı, Avrupa uzay araştırmaları için bir dönüm noktası olarak kabul edilen Columbus laboratuvarının yerleştirileceği ve mekiğin yanaşacağı yeri hazırlamak için 3 uzay yürüyüşü yaptı.
    
UUİ'ye bir süre önce yerleştirilen Harmony adlı modüle bağlanacak Columbus laboratuvarını gelecek yıl, Japonya'nın çok parçalı laboratuvarı Kibo'nun izlemesi bekleniyor.
    
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 16 ülkeyle ortaklaşa yürüttüğü 100 milyar dolarlık UUİ projesinin inşaatının tamamlanması için, Atlantis seferi dahil 10 mekik daha fırlatmayı planlıyor.
    
NASA, mekiklerin emekliye ayrılacağı 2010'dan önce UUİ'ye ikmal için de iki ek mekik seferi düzenlemeyi öngörüyor.