BIST 9.567
DOLAR 32,49
EURO 34,61
ALTIN 2.481,34
HABER /  POLİTİKA

CHP işçisiyle anlaşamadı

CHP'de yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı.

Abone ol

CHP'de yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, ücret zammını da içeren bir dizi maddede anlaşma sağlanamaması nedeniyle uyuşmazlıkla sonuçlandı.

CHP Genel Merkezi'nde çalışan yaklaşık 80 işçi adına, Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamadı.

Görüşmelerde, idari maddelerin büyük bölümü önceki yıllarda olduğu gibi kabul edilirken, ücret artışları, seçim ve kurultay ikramiyeleri, kıdem zammı, harcırah ve yol ücretleri, sosyal yardım paketi, cezanın tayini, iş yeri hekimi istihdamı gibi konularda uzlaşma sağlanamadı.

Sendika, işçi ücretlerinin, sözleşmenin birinci yılında net 200 YTL iyileştirme yapıldıktan sonra yüzde 15 artırılmasını talep etti. Buna karşın parti yönetimi, brüt 120 YTL iyileştirme yapıldıktan sonra yüzde 5 ücret artışı uygulanmasını önerdi. Sendika daha sonra teklifini gözden geçirerek iyileştirme miktarını net 175 YTL'ye, zam oranını da yüzde 5'e çekti.

Sendika, işçilerin yılda 4 ücret tutarındaki ikramiyelerinin giydirilmiş ücretler üzerinden uygulanmasını isterken, parti idaresi ikramiyelerin çıplak ücretler tutarında ödenmesini öneriyor. Tez-Koop-İş Sendikası, üyeleri için milletvekili genel seçimleri, yerel seçimler ve kurultay sonrasında bir aylık giydirilmiş ücret tutarında prim talep ederken, parti idaresi sadece milletvekili genel seçimleri sonrasında bir aylık çıplak ücretler tutarında prim ödemeyi teklif etti.

Sendikanın, işçilere, iş yerinde çalıştıkları her tam yıl için 5 YTL brüt kıdem zammı verilmesi önerisine karşılık, parti idaresi kıdem zammı adı altında herkese aylık 10 YTL ödenmesini önerdi. Sendika, bu öneriyi, ''kıdem zammının anlamına uygun olmadığı'' gerekçesiyle kabul etmedi. Sendika, harcırah ve yol ücretlerinin birinci yıl her gün için net 20, ikinci yıl 30 YTL olarak uygulanmasını isterken, parti idaresi, birinci yıl her gün için net 12, ikinci yıl 14 YTL tekliflerini getirdi.

Taraflar arasındaki anlaşmazlık konularından birini de sosyal yardım paketi adıyla yapılacak ödemelerin miktarı oluşturuyor. Buna göre, sendika, üyelerine her ay net 450 YTL sosyal yardım ödenmesini talep ederken, parti idaresi her ay net 285 YTL sosyal yardım ödemeyi önerdi.

CHP Genel Merkez idaresi ile Tez-Koop-İş Sendikası arasındaki görüşmelerde, teklifler üzerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Tarafların, arabulucu tayininin ardından tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.