BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.292,95
HABER /  EKONOMİ

Arzum’dan ilk çeyrekte 21,7 milyon TL net kar

Arzum Mali ve Kurumsal İşlerden Sorumlu Genel Müdür Arda Altınok: - "Avrupa genelinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu yıl e-ticaret üzerinden gerçekleştirdiğimiz satış hacmimiz 2 katından fazla artış gösterdi"

Abone ol

Arzum’un, 2023 yılı ilk çeyrek satış gelirleri 539,2 milyon TL, net kârı ise 21,7 milyon TL olarak gerçekleşti.

Arzum Elektrikli Ev Aletleri 2023 yılına ilişkin ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2022 yılını 1,5 milyar TL satış geliri ve 40,6 milyon TL net kâr ile kapatan Arzum, 2023 yılı ilk çeyreğinde satış gelirini geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 75 artırarak 539,2 milyon TL’ye taşıdı.

Aynı dönemde esas faaliyet kârı yüzde 22 artışla 70,8 milyon TL oldu. FAVÖK sonucu 79,8 milyon TL’ye yükselirken, Arzum’un öz kaynakları 222,9 milyon TL’yi buldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Arzum Mali ve Kurumsal İşlerden Sorumlu Genel Müdür Arda Altınok, Türkiye'de ve dünyada artan enflasyon rakamları, alım gücünün azalması gibi ekonomik koşullara rağmen sektörün güçlü konumuyla birlikte ilk çeyrekte başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

Altınok, "Arzum olarak uluslararası trendleri, kullanıcı beklentilerini okuma, ürün ve hizmetlerimize uygulama yeteneğimizle ekonomik büyümemizi istikrarlı bir şekilde sürdürdük. Sürdürülebilir iş modelimiz, stratejik pazarlara odaklanmamız, etkin risk yönetimi becerimizle bahsi geçen dönemde satış gelirinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 75’e varan artış kaydettik." açıklamasını yaptı.

Yurt dışı satışlardaki çoklu kanal stratejileriyle ilk çeyrekte uluslararası pazarlarda hızlı bir büyüme elde ettiklerini aktaran Altınok, şöyle devam etti:


"2023 yılında daha da ağırlık verdiğimiz ve yatırımlarımızı hızlandırdığımız yurt dışı pazarlarında oldukça başarılı satış rakamlarına ulaştık. 48 ülkeye yaklaşık 60 bin ürün sattık. Bu dönemde en çok Almanya’ya satış yaptık. Yurt dışı satışlarımızdaki istikrarımızı hem fiziksel hem çevrim içi kanallarda sürdürdük. Son yıllarda Arzum’un satış kanalları içerisinde en çok büyüme gösteren e-ticaret kanalını yurt dışı tarafında bu dönemde yüzde 181 büyüttük.


2022 yıl sonu itibarıyla kurduğumuz global e-ticaret departmanımızın ve ülke distribütörlerimizin de katkılarıyla birlikte en önemli hedef pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz e-ticaret satışlarında gözle görülür artış kaydettik. Avrupa genelinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu yıl e-ticaret üzerinden gerçekleştirdiğimiz satış hacmimiz 2 katından fazla artış gösterdi."

- "Birçok ülkede şirket kurarak iş modelimizi çeşitlendiriyoruz"

Global marka olma hedefleri doğrultusunda yurt içi ve yurt dışı yatırımlarını sürdürdüklerini belirten Arda Altınok, yurt içinde uyguladıkları başarılı iş modelini halihazırda bulundukları ya da hedefledikleri pazarlara yansıtmak adına birçok ülkede şirket kurarak iş modellerini çeşitlendirdiklerini kaydetti.

Altınok, "Bugün Amerika’da, Hong Kong ve Şangay’da şirketlerimiz bulunuyor yine Almanya’da ofisimiz var. Tüm bu yatırımlarımızın meyvesini yakın gelecekte fazlasıyla alacağımıza inanıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Arzum’un, uluslararası arenadaki başarılı yönetim trendlerini organizasyon yapısına uyguladığının da altını çizen Altınok, 2022 yılı itibarıyla dünyada birçok başarılı örneği olan Co-CEO sistemine geçtiklerini hatırlatarak, sistemdeki ilk bayrak değişiminin de kendisiyle birlikte yaşandığını söyledi.

Altınok, "Arzum’un üç üst düzey yöneticisinin birer yıl arayla icra kurulu başkanlığı görevini üstleneceği yeni sistemde ben dahil her bir yöneticimizin yatırım kararları, yönetim şekli, yetenek ve becerileri ile Arzum’u bugünden çok daha ileriye taşıyacağına, 55 yıllık köklü geçmişinde imza attığı birçok ilke yenilerini ekleyeceğine canıgönülden inanıyorum." açıklamalarında bulundu.

- "Yarınlarımıza katkı sağlayacak projeleri hayata geçiriyoruz"

Arda Altınok, Arzum olarak faaliyetlerinin odağına her zaman sürdürülebilirliği aldıklarını belirterek, “Ürün geliştirmeden tedarik zincirine, yedek parça temininden ürünlerin yeniden kullanıma kazandırılmasına kadar tüm operasyonlarımızda daha iyi bir gelecek arzusuyla, yarınlarımıza katkı sağlayacak projeleri hayata geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Kullanıcıları ve paydaşlarına en fazla değer yaratan marka olma vizyonları doğrultusunda 2022 yılında birçok iyileştirici adım attıklarını aktaran Altınok, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Başta küçük ev aletleri sektör oyuncuları olmak üzere bütün paydaşlarımıza sürdürülebilirlik konusunda örnek olmak ve onları teşvik etmek amacıyla 2023’ün ilk çeyreğinde ‘Arzum 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladık.

Sektörümüzün sürdürülebilirlik yolculuğunda son derece önemli bir başlangıç olduğuna inandığımız raporumuz, Arzum olarak iyileştirmemiz gereken noktalardaki adımların izlenmesi ve sürdürülebilirlik yol haritamızın belirlenmesi açısından önemli bir kaynak olacak. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızın kamuoyuna duyurulmasında da önemli bir araç olarak gördüğümüz raporumuzu, bundan sonra her yıl düzenli olarak yayımlamaya devam edeceğiz."

Arzum’un satış gelirleri ve net kârlılıkta yakaladığı istikrarı ödüllerde de gösterdiğini belirten Altınok, "2022 yılında ürün ve hizmetlerimizle aldığımız ödüllerimize 2023 yılında da devam ettik. İlk çeyreğin ilk ödülü de ‘Türkiye’nin En Teknolojik Markası’ seçilmemiz oldu. NielsenIQ Türkiye ve Pazarlamasyon iş birliğiyle Türkiye'deki markaların teknoloji alanındaki tüketici marka algısını araştıran ödül programı 'Tech Brands Turkey'de, 'Küçük Ev Aletleri' kategorisinde dördüncü kez Türkiye’nin en teknolojik markası seçildik." açıklamasını yaptı.