BIST 10.471
DOLAR 32,78
EURO 35,09
ALTIN 2.457,91
HABER /  POLİTİKA

Arınç Köşk için ne dedi?

Arınç, kendini eleştirenlere cevap verdi: 'Ben aklımı kaçırmadım, Türkçe konuşuyorum, dinleyin!'

Abone ol

TBMM Başkanı Bülent Arınç, CNN Türk'ün canlı yayınında Danıştay ile ilgili soruları yanıtladı.

Arınç'ın açıklamaları şöyle:

"Biraz önce Rusya Dışişleri Bakanı ziyaretimize gelmişti. Kendisi ile çok olumlu görüşmeler yaptık. Fakat dünya son 200 yılda çok büyük değişimler yaşadı. İdeolojiler, doktrinler değişti. Kürüselleşme denilen bir olgu varki, bir çok ülkeyi kasıp kavuruyor. Türkiye ve komşularına bakarsanız çok daha farklı şeylerle karşılaşırsınız. Örnek olarak, İsrail bize güveniyor Filistin'de bize güveniyor. İran konusunda da aynı şekilde şeyler var.

Türkiye siyasi bir aktör haline gelmiştir
...Ben bu açıdan Türkiye'yi küresel bir aktör haline geldiğini düşünüyorum. Hem küresel bir aktör, hem de kürsel bir güç, bu çok olumlu. Gittiğimiz her yerde çok iyi karşılanışor, çok iyi şeyler söylemeye çalışıyoruz.



Başörtüsü ve laiklik
... Dış dünyada yaşananlar bu. Bıkıp usandığımız, şeyler bu. Gazeteciler "Şimdi bana kalkıp dün akşamki yemeği sorup Sezer, başörtüsü nedeniyle katılmadı diyeceksiniz? En sonunda tavuğun yumurtadan çıktığını kanıtladılar. Ama benim gelmek istediğim konu şu: "Türkiye bir çok konuda bu dönemde çok önemli gelişme sağladı. Enflasyon düştü, nereden bakarsanız bakın 2002 seçimlerden sonra Türkiye bir noktadan sonra ileri noktaya gitti.



"Ben aklımı kaçırmadım"
... Ben Meclisin Başkanıyım, bu milletvekilleri beni Meclis Başkanı seçtiler. Benim bir sorumluluğum var; milletvekili yeminime de bağlı olmak şartıyla. 23 Nisan'da yapılacak konuşmanın içeriğini ben belirlerim. Kim gibi Anayasa Mahkemesi Başkanı gibi. Ben, 23 Nisan konuşmam da hukuki konulara, siyasi konulara, sosyal alanda çalışma yapanlara önemli örnekler gösterdim.

Tartışmalara neden olan açıklamalar!
...Kimseyi tahrik edici, ezici bir açıklama yoktur. Ben istedimki hukuki bir açıklamaya yine hukuki bir açıklama yapılsın ve tartışılsın. 

"Sözlerim doğrudur"
... O günkü sözlerimin hepsi doğrudur. Ben orada 15 farklı konuyu gündeme taşıdım; mesala laiklik konusu. Anayasa'nın ikinci maddesinde yer alan niteliklere benimde kimsenin de itiraz etme gibi bir niyeti yok. Laiklik ilkesine evet diyoruz, bizim burada konuştuğumuz bu ilkenin nasıl yorumlanıp yorumlanacağıdır.  Ben bu hukuk fakültesini boşuna okumadım. İyi olduğumu da söylerler. Ben türkçe konuşuyorum, ben o gerekçeye sahip olduğumu söylüyorum. Bir çok Avrupa ülkesinde "laiklik" vardır. Yine bir tartışma başlatmak istemiyorum.

...Ben nasıl uygulanması gerektiğini, nasıl anlaşılması gerektiğini, laiklik ilkesinin içeriğinin nasıl doldurulması gerektiğini sordum. Ben, laiklik kaldırılsın demiyorum, aklımı kaçırmadım böyle bir niyetimde yok; ancak bana söyleyin diyorum. Şu anda herkes aynı sıkıntıyı hissediyor. Sosyal hayatın bir ceza evine dönüşmesini kimse istemiyor. Bu ülkede inancımla birlikte özgürce yaşamak istiyorum. İşbirliği için çağrıda bulunuyorum.

Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü ile ilgili kararları
...Anayasa mahkemesi de danıştay da var olan kanunlar çerçevesinde karar verir. Bu anayasa da tarif edilmemiştir. İlgili mahkemelerde var olan kanunlar çerçevesinde karar vermektedir.  



"Cenazeye neden gitmedim"
Danıştay, saldırııs sonrası cenaze töreni...
...Gidecektim ama gitmedim. Arabada bekledim ama o görüntüler karşısında irkildim. Korkmadım ama utandım. Yüzlerce cenazede bulundum, binlerce kez namaz kıldım. Gidrecektim vazifemi yapacaktım. Orası rant yeri değilki. Sadece Allah rızası için iki rekatlık bir namaz kılacaktık. Bunların organize olduklarını biliyorum, kimlerin nerede geldiklerini biliyorum.  

- Kimler bunlar?

Onun yeri burası değil. Ben sonra söylerim.

...Rahmetlinin cenazesine gidemedim ama evine gittim.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri
...Cumhurbaşkanlığı seçimlerini İstiklal Savaşı'na benzetenler var. Ya istiklal ya ölüm gibi. Görevde olan meclis, savaş kararı alır, tezkere kararı da alır, cumhurbaşkanını da seçer.