BIST 9.981
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.428,25
HABER /  EKONOMİ

Ziraat Perejayı devretti

Ziraat Bankasının, limon kolonyasında bir dönemin ünlü markası ''PEREJA'' macerası sona erdi.

Abone ol

Ziraat Bankasının, limon kolonyasında bir dönemin ünlü markası ''PEREJA'' macerası sona erdi. Banka, 1983 yılında İstanbul Bankası iştiraki olarak devir aldığı Pereja İleri Kimya Sanayii A.Ş'deki hisselerini, 5.8 milyon dolara sattı.

TBMM KİT Komisyonu'nda bugün, Ziraat Bankasının 4 iştirakinin 2004
yılı hesapları genel görüşe sunuldu. İstanbul Bankasının iştiraki olarak Ziraat Bankasına geçen PEREJA İleri Kimyanın 2004 yılı hesaplarının genel görüşe sunulması sırasında verilen bilgiye göre, 2000 yılında, ''muhammen bedel belirlenmeden ihale yapılması ve ihaleye tek firmanın katılması'' nedeniyle KİT komisyonu tarafından yenilenmesi istenen PEREJA'nın hisselerinin satış
ihaleleri, nihayet bu yıl Nisanda sonuçlandırıldı.

Genel müdürlük görevi 1 Mayısta sona eren PEREJA'nın eski Genel Müdürü Muammer Altınok'un komisyonda verdiği bilgiye göre, Ziraat Bankasının, şirketteki yüzde 75.117 hissesinin satışı amacıyla en son bu yıl ocak ayında açılan ihalede 25 firma şartname satın alırken, 8'i teklif verdi. İstanbul'da 3 dönüm arazisi olan firmanın 1995'ten beri faaliyette bulunmadığını belirten Altınok, ocak ayında yaptırılan ekspertizde, firma ve arazi için 3 milyon 191 bin dolar bedel biçildiğini, muhammen bedelin de bu nedenle 3 milyon 791 bin dolar olarak belirlendiğini kaydetti. İhaleyi, en yüksek teklifi veren ve
yine firmanın ortaklarından olan Sutaş Ev İhtiyaç Maddeleri AŞ'nin 5
milyon 830 bin dolar ile kazandığını anlatan Altınok, 27 Nisanda,
bedelin peşin alınarak sözleşmenin imzalandığını ve hisselerin
devredildiğini söyledi.

Firmanın 2004 yılında 2.8 milyon dolara satışının gündeme geldiğini hatırlatan Altınok, iyi bir satış yapıldığını ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından, Nisan ayında satılan ve hisseleri özel sektöre devredilen PEREJA'nın, 2005 yılı ve 2006 Nisan sonu itibariyle hesaplarının, daha sonra görüşülmesi benimsendi.

Kolonyada bilinen markalardan biri olan ve 1957'de kurulan PEREJA, İstanbul Bankası'nın iştiraki olarak Ziraat Bankasına geçmiş, başlangıçta yüzde 45.95 olan Ziraat Bankasının hisse payı, diğer ortakların sermaye artırımına katılmaması nedeniyle 1999'da yüzde 75.117'ye çıkmıştı. 1997 yılına kadar sürekli zarar eden şirketin borçları, daha sonra yapılan sermaye artışıyla kapatılmıştı. Şirketin ekonomiye kazandırılması, icra ve haciz takiplerinin önlenmesi, işçilerin tazminatlarının ödenmesi için yapılan 2 sermaye artırımında, toplam 1 milyon 475.9 bin dolarlık sermaye payı ödeyen banka, satışı için de çok sayıda ihale düzenlemişti.