BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,75
ALTIN 2.428,37
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Araştırmacıdan Turizm Lirası önerisi

Şahin Turizm Lirası Sistemi'ne geçerek, sisteme gösterilecek ilgiyle birlikte adeta tüm dünyaya örnek olabileceğini savundu.

Abone ol

Mersin'de yaşayan ve geliştirdiği ilginç proje ve çalışmalarıyla dikkat çeken Turizm Araştırmacısı Ertuğrul Şahin, turizmdeki 'her şey dahil sistemi'ne karşı sektöre has bir 'para birimi' kullanılabileceğini, böylelikle de Türkiye'deki turizm hareketlerinin de istenildiği gibi yönlendirilebileceğini söyledi.

Şahin, turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin, 'her şey dahil sistemi' yerine oluşturulacak olan 'Turizm Lirası Sistemi'ne geçerek, sisteme gösterilecek ilgiyle birlikte adeta tüm dünyaya örnek olabileceğini savundu.

'Turizm Lirası Sistemi' ile Türkiye'deki turizm hareketlerinin yönlendirilebileceğini, bununla birlikte söz konusu potansiyelin istenilen ile ya da turizm çeşitlerine yönlendirilebileceğini kaydeden Şahin, sistemin özellikleri hakkında da bilgi verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, örneğin 2010 yılında 2011 turizm sezonu için geçerli olacak olan 'Turizm Lirası'nı satışa çıkartabileceği gibi bu paranın da işletmeler tarafından 1 yıl öncesinden alınması halinde üzerinde yazan değerin yarı fiyatına satılabileceğini anlatan Şahin, 'Turizm Lirası'nın da kayıtlı bir turistik işletmede kullanılması halinde geçerlilik kazanacağını bir başka ifadeyle de üzerinde yazan değere kavuşacağının altını çizerken, kullanılmayan para için de iade edilmesinin söz konusu lmayacağını vurguladı.

Sektördeki işletmelerin de bu sistemden belirli oranda 'Turizm Lirası'nı uygun fiyata alarak, daha sonra sistem içerisinde artan miktarı üzerinden diğer işletmelerde değerlendirebileceğine dikkat çeken Şahin, "Turist çekilmek istenen ülke parasına göre de Turizm Lirası'nın değeri ayrı ayrı belirlenebilecek. Örneğin; 1 Dolar ile 10 Turizm Lirası alınabilecekken, 1 Euro ile 5 Turizm Lirası alınabilmesi gibi. Geliştirilmek istenilen turizm çeşidine göre de Turizm Lirası farklı değerlere sahip olabilecek.
Örneğin; 100 Turizm Lirası dağ turizmi harcamalarında 110 Turizm Lirası olarak değer bulabilirken, yayla turizmi harcamalarında 150 Turizm Lirası olarak değer bulabilecek" dedi.

Turistlerin, kendi ülkelerinde yaptıkları alışverişlerde Türkiye barkodlu ürünleri tercih etmeleri halinde oluşturulacak bir sistemle birlikte söz konusu harcamalarında Türk Lirası'nı da kullanabileceklerine işaret eden Şahin, bunun yanında Turizm Lirası'nın Türkiye'de turist çekilmek istenen bölgelerde daha değerli olacağını söyledi. Şahin, Antalya'da 100 Turizm Lirası'nın Artvin'e turist çekilmek isteniyorsa oradaki değerinin 110 Turizm Lirası olacağını, paranın üzerindeki barkod sistemiyle de bu
kolaylığın sağlanabileceğini vurguladı.

Turizm Lirası üzerine yerleştirilecek olan çekiliş numaralarıyla da turistlerin Türkiye'den ayrılırken, bu paralar için oluşturulan kiosklarda barkodu okutarak çekilişe katılabileceği gibi çeşitli hediyeler de kazanabileceğini dile getiren Şahin, turistlerin ellerinde kalan paraları aynı yıl içinde harcamaları gerektiğinden ya paranın tümü harcayacağını ya da bir süre sonra tekrar Türkiye'ye gelmek zorunda kalacağını belirtti. Turizm Lirası'nın, göreceği talebe göre de değer kazanabileceğini ifade eden Şahin, her 10 bin adet satıştan sonra paranın değeri birim başına 1 Turizm Lirası ya da 10 Turizm Lirası şeklinde arttırılabileceğini kaydetti.
Ertuğrul Şahin, "Turizm Lirası barkodlu olacağı için pek çok yeni uygulama eklenebilecek ve ayrıca müzelere girişte döviz bozdurma gibi bir durum da söz konusu olmayacak. Turistler, teknolojik alt yapının oluşturulması durumunda; bu paraları barkoda okutarak kendi kredi kartlarına yükleyebilecekler ya da telefon kartı gibi çeşitli değerler taşıyan turizm liraları satın alabilecek. Turistler, Türkiye'de yaptıkları alışverişlerden de ilave turizm liraları kazanabilecek. Turizm işletmeleri, Turizm Lirası'nı
isterlerde hemen, isterlerse sezon sonunda Türk Lirası'na çevirebilecekler ve Turizm Lirası üzerinde yazan değerden değil, o anki değerinden işlem göreceği için aradaki artıştan dolayı da kazanacak. Yani, paranın üzerinde yazan değerin altına düşüş söz konusu olmayacağı için bir risk de olmayacak. Böyle bir projenin kabul görmesi halinde Turizm Lirası'nın, Türkiye'nin yurt dışı temsilciliklerinden, gümrük kapılarından, il turizm müdürlüklerinden, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ve ihtiyaca göre belirlenecek Diğer noktalardan temin edilebilecek" diye konuştu.