BIST 10.056
DOLAR 32,37
EURO 34,68
ALTIN 2.419,34
HABER /  GÜNCEL

Trafikte topuklu ayakkabı giymeyin!

Yaz geldi, tatil için yolculuklar başladı. Artan kazaların mağduru olmamak için bu uyarıları dikkate alın.

Abone ol

Yaz tatili için yola çıkacaklara hayati uyarılar geldi. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı İhsan Memiş, yaz aylarında ölüm riskinin 2-3 kat arttığını belirterek sürücülere "üzüntüye, stresi yol açacak müzik dinlemeyin", "Topuklu ayakkabı giymeyin", "Telefon kullanmayın" başta olmak üzere çok sayıda uyarıda bulundu.

İşte o uyarılar:

- Sıcak hava, yorgunluğa neden olur, hareket kabiliyetini yavaşlatır. Refleksler zayıflar ve sürücülerin dikkatini toplaması zorlaşır.

- Uzun yolculuklarda sürücüler sık aralıklarla durmalı ve kan dolaşımının hızlanması için araçtan inerek hareket etmeli. Bu hareket en az 3 saatte bir tekrarlanmalı.

- Sürücüler, ayağın rahat hareket edebileceği topuksuz ayakkabılar giymeli. Böylece pedallar daha rahat kullanılır.

- Sıcak havanın etkisiyle asfalt eriyebilir. Gevşek zeminde aracın tutunması zayıflar ve kayma riski artar. Asfaltın eridiği bölümlerde çok dikkatli olunmalı. 

- Uykulu, yorgun, aç karnına araç kullanılmamalı, 12 yaşından küçük çocuklar mutlaka arka koltuğa oturtulup emniyet kemerii bağlanmalı. Daha küçükler için mutlaka oto koltuğu kullanılmalı.

- Sürücüler trafikte cep telefonu kullanmamalı, özellikle şehirlerarası yolculuklarda üzüntüye veya strese yol açacak müzik dinlenilmemeli.