BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,72
ALTIN 2.429,31
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Mardin'de 3 ayrı dilde fakülte temeli atıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi, düzenlediği görkemli törenle 2 fakülte binasının temelini attı.

Abone ol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından alınan izinle Türkiye'de ilk defa resmi olarak Kürtçe dilinde eğitim vermeye başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi, düzenlediği görkemli törenle 2 fakülte binasının temelini attı.

Akres mevkiinde planlanan yerleşke alanında düzenlenen tören Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay'ın davetlileri Arapça, Süryanice, Kürtçe ve Türkçe dillerinde selamlaması ile başladı. Törene Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, AK Parti Mardin Milletvekilleri Mehmet Halit Demir, Gönül Bekin Şahkulubey, Cüneyt Yüksel, Cumhurbaşkanı eski Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, yerleşke alanında temeli atılan iki fakültenin yapımını üstlenen hayırsever işadamı Süleyman Bölünmez, üniversiteye fakülte yaptırma sözü veren GENPA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Mardin'in eski dönem milletvekilleri Nihat Eri, Mustafa Kemal Tuğmaner, komşu üniversitelerin rektörleri, Mardin Eğitim Vakfı Başkanı İbrahim Biter, Süryani Cemaati Temsilcisi Başpapaz Gabriyel Akyüz, Yezidi Cemaati adına Ebuzeyd Aktaş, Mardin Müftü Vekili Masuk Taşcı ile ünlü modacı Cemil İpekçi ve çok sayıda davetli katıldı.

Yaklaşık 3 saat süren tören Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'ın açılış konuşması ile başladı. Omay, konuşmasına davetlileri Arapça, Süryanice, Kürtçe ve Türkçe dillerinde selamlayarak başladı. Rektör Omay, Mardin'in tarihi ve kültürel geçmişine dikkat çekerek, "Sahip olduğu dillerinin zenginliği ve muazzam medeniyet mirasıyla ve hoşgörü ikliminin esenliği ile bugüne dek yaşattığı dinlerinin çeşitliliğiyle farklı, bu kadar farklılığı ve zenginliği bir arada ve muazzam bir bütünlükle, kardeşçe yaşatan
Mardin'imizin bu kadim gelenekten, bu ilim ve irfan coğrafyasından feyz alarak kurulan, hepimizin ortak düşü Mardin Artuklu Üniversitesi'nin hedeflerine daha hızlı, daha etkin bir biçimde ulaşmasını sağlayacak olan yerleşkesinin temel atma törenine hepiniz hoş geldiniz safalar getirdiniz. Ehlen vesehlen bikum Ya ihvanu'l-azizin (Arapça). Hun giş bixyerhatin-sersere min-ser çawe min hatın (Kürtçe). İbşeyno eteytun ohabibey (Süryaniceyle)" dedi.

"KENDİMİ ÜNİVERSİTE MEZUNUYMUŞUM GİBİ HİSSEDECEĞİM"

Yerleşke alanına iki fakülte binası yaptıracak olan hayırsever işadamı Süleyman Bölünmez ise üniversiteyi okuyamamanın uhdesi içinde temelini attığı bu fakülte binalarını tamamlayarak üniversite diploması almış gibi olacağını söyledi. Davetlilere Kızıltepe ilçesinde de bir fakülte yaptırma sözü veren Bölünmez, "Mardin'den Ankara'ya 1968 yılında göç eten bir babanın oğlu olarak ortaokulu hiperkatifliğim ve ticarete daha yatkın bir kişiliğimden dolayı okulu yarıda bırakmak zorunda kaldım. Daha önce lise binası yaptırmıştım. Kendimi lise mezunu gibi hissediyordum. Şimdi de fakülte binaları yaptırarak kendimi sanki üniversite mezunuymuşum gibi hissedeceğim. Bu hayırlı yatırımları yapmama vesile olan herkese şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

CEMİL İPEKÇİ: "AYRILIKLARIMIZ SAYESİNDE BÜTÜNLEŞME SAĞLAYALIM"

Törende ayrıca Milletvekilleri Cüneyt Yüksel, Gönül Bekin Şahkulubey, Mehmet Halit Demir ve Vali Hasan Duruer de birer konuşma yaptılar. Törene katılan ünlü modacı Cemil İpekçi ise Mardin'de üniversite kuruluyor olmasının kendisi için de çok sevindirici olduğunu belirterek, "Bu üniversite de Kürtçe eğitim verilecek olması beni gerçekten sevindirdi. Gönül isterdi ki sadece Kürtçe değil Türkiye'de konuşulan bütün dillerde eğitim verilsin. Burada önemli olan ayrılıklarımız sayesinde bütünleşme sağlayalım. Bunu sağlayabildiğimiz takdirde liberal demorasiyi sağlamış oluruz" şeklinde konuştu.

Tören sonunda Ulu Camii imamı Mehmet Emin Beliktay, Kur'anı Kerim okurken Müftü Vekili Mahsum Taşçı ise dua etti. Süryani Papaz Gabriyel Akyüz Süryanice, Yezidi Ebuzeyd Aktaş ise Kürtçe dualar okuyarak üniversitenin Mardin'e, insanlığa hayırlara vesile olmasını istediler. Süryani ilahi grubu ile üniversitenin reyhani grubu da ilahiler okuyarak davetlilere mini bir konser verdiler. Tören konfeti yağmuru ve havai fişekler eşliğinde platforma çıkan protokol üyeleri tarafından temel atmayı simgeleyen butona basılarak sona erdi.