BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Anayasada 2. tur Salı günü

Anayasa değişikliği teklifi, 16 Ekim Salı günü 2. kez TBMM'ye gelecek.

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, 21 Ekimde referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketinde yer alan ve 11. cumhurbaşkanı seçimine ilişkin geçici 18 ve 19. maddelerin metinden çıkarılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmeleri, 16 Ekim Salı günü yapılacak.

Teklif, 21 Ekimde referanduma sunulacak ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de düzenleyen anayasa paketinin 6. maddesi içinde yer alan, ''Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin 11. Cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanması'' içeren geçici 19. maddesiyle ''Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin 11. cumhurbaşkanı seçiminde uygulanmasına'' imkan tanıyan geçici 18. maddesinin metinden çıkarılmasını öngörüyor.

Teklif, kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve halkoyuna sunulması durumunda maddelerin tümünün oylanmasını düzenliyor.

Teklifle metinden çıkarılması istenen geçici maddeler şöyle;
GEÇİCİ MADDE 19: 11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır.

GEÇİCİ MADDE 18: Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67'nci maddesinin son fıkrası, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi için; çıkarılması gereken kanun hükümleri ile seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler bakımından dikkate alınmaz.''

Teklifin 2. tur görüşmelerinde, 3 madde ve teklifin tümü olmak üzere 4 gizli oylama gerçekleştirilecek. 2. turda, yalnızca maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek; ancak 1. tur görüşmede üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında 2. görüşmede önerge verilemeyecek.