BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.395,33
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Altın Portakal'da 'jüri krizi' sürüyor

Altın Portakal Film Fesitvali'nden çekilme kararı alan yönetmen Semih Kaplanoğlu'nden juriye sert eleştiriler geldi.

Abone ol

Altın Portakal Film Festivali'ne katılmaktan Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın jüri üyesi olarak görev yapacak olması nedeniyle vazgeçilen ''Bal'' filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu, ''Sayıları yüz binlerle ifade edilen Bosnalı sivilleri sadece inançları ve Boşnak oldukları için katledenleri, on binlerce kadına çoluk çocuk tecavüz edenleri savunan bir 'sanatçının' AKSAV yönetimi tarafından himaye edilmesi bizim vicdanımızı acıtmaktadır'' dedi.

Kaplanoğlu, ''Bal Filmi Ekibi'' adına yaptığı açıklamada, AKSAV yönetiminin 6 Ekim tarihli ''Bizim için üst kimlik sanatçıdır'' başlıklı açıklamasını hayretle okuduklarını belirtti.

1992-1996 yılları arasında Bosna Hersek'te yaşanan olayların uluslararası mahkemeler tarafından soykırım ve insanlık suçu olarak tanımlandığı ve bu suçlara bulaşanların yargılanıp mahkum edildiğini anımsatan Kaplanoğlu, şunları kaydetti:

''Sayıları yüz binlerle ifade edilen Bosnalı sivilleri sadece inançları ve Boşnak oldukları için katledenleri, on binlerce kadına çoluk çocuk tecavüz edenleri hala açılan toplu mezarlar ortadayken savunan bir 'sanatçının' AKSAV yönetimi tarafından himaye edilmesi bizim vicdanımızı acıtmaktadır. Biz burada hiç kimseyi etnik kökeninden ya da inancından dolayı eleştirmiyoruz. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suça sözle de olsa katkı sağlayarak soykırımı ve tecavüzü meşrulaştıran bir zihniyetin savunulmasına karşı çıkıyoruz. Savaşa ve savaş suçlarına karşı bizleri birleştirecek tek kriter tek kimlik insan olmaktır. Sanatçı insanlığından ayrılamaz. Bu gerekçeler doğrultusunda Antalya Altın Portakal Film Festivali programında 11 Ekim Pazartesi günü yapılacak Bal filmi festival galası da dahil festivaldeki hiçbir etkinliğe üzülerek katılmayacağız.''