BIST 10.244
DOLAR 32,22
EURO 34,66
ALTIN 2.399,91
HABER /  GÜNCEL

Aliağa asbestli gemi ile dolu

Gemi Söküm Sanayicileri Derneği asbestli gemi Otopan'ın geri gönderilmesini eleştirdi

Abone ol

OTOPAN gemisi ile ilgili Hollanda Çevre Bakanlığının verdiği cevap ve Bu beyan üzerine T.C. Orman ve Çevre Bakanımız Sn. Osman Pepe'nin yaptığı açıklama ile farklı bir süreç başlamıştır. Bu yeni süreç bizim (Gemi Söküm Sanayiciler Derneği) tavrımızda herhangi bir değişikliğin nedeni değildir.

Otopan gemisi ile ilgili haberlerin medyada yer aldığı günden itibaren tekrar etmekte olduğumuz açıklamayı yinelemek istiyoruz ve bunu tüm tarafların daha doğru algılaması için bir fırsat sayıyoruz ;

1. Asbest, kanserojen nitelikte tehlikeli bir madde olup 1990'lı yıllara kadar inşa edilmiş tüm gemilerde, Otomotiv sektöründe ve İnşaat sektöründe kullanılmıştır ve halen pek çok sektörde kullanılmaktadır. Türkiye'de yıllık 3.000 ton asbest üretimi (madencilik yoluyla) yapılmaktadır.

2. Bu bilginin doğal sonucu olarak, şu anda Aliağa gemi söküm tesislerimizde sökülen gemilerin hemen tamamı asbest içermektedir. 3. Bu gün itibariyle, Devletin gemi söküm tesisi olan M.K.E./ Hurdasan A.Ş. tesislerinde sökülmeyi bekleyen Askeri gemide de, Dernek atık yönetim merkezimiz uzmanlarınca yapılan atık envanterine göre 12 Ton kadar asbest bulunmaktadır.

4. Ayrıca, 2005 yılında Alman Çevre bakanlığınca içinde 60 Ton kadar Asbest ve benzeri ısı yalıtım maddesi olduğu beyan edilen "Rommel" adlı Alman savaş gemisinin, asbest ve benzeri tehlikeli atıklardan arındırılması Derneğimizin atık yönetim merkezince başarıyla gerçekleştirilmiş, İlgili bertaraf tesislerine sevki yapılmış, Raporları ilgili kamu otoritelerine teslim edilmiştir. 5. Asbest ve benzeri bu tehlikeli atıklardan arındırma işlemlerini yapan Derneğimiz, tüm Türkiye'de Asbest'le çalışma konusunda geçerli donanıma, eğitime, dolayısıyla yetkiye sahip tek kurumdur.

Bilimsel olarak tehlikeli olduğu kanıtlanmış Asbest benzeri tehlikeli atıklardan arındırma işlemi de doğal olarak bilimsel yöntemlerle Ulusal ve Uluslar arası yönetmeliklere göre yapılmaktadır. Bu noktada tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz ki, dernek atık yönetim merkezimiz bu konuda çalışanlarımızı ve tüm çevreyi riske atmamak için tavizsiz uygulama yapmaktadır. 6. Derneğimizin bu çalışmalarının sonucu olarak, Almanya, Afganistan, Adana İncirlik üssü'nden derneğimize Asbest bertarafı için teklif talepleri gelmiştir.

7. Dernek atık yönetim merkezimiz tarafından geçtiğimiz yıl içinde (2005) toplam 37 ton Asbest bertarafı yapılmıştır. Bu açıklamalar ışığında tekrar OTOPAN gemisine gelirsek; Söz konusu gemi için yapılan çelişkili Asbest tonaj beyanları tamamen Satıcı - Alıcı ve Geminin çıkış limanı devletini ilgilendirmekte olan bir hukuki sorundur. Eğer gerçekten söz konusu gemide son beyan olarak bildirilen 54 ton Asbest mevcut ise bu rakam da derneğimiz için sorun teşkil etmeyecekti. Zira elimizdeki cihazlar ve asbestle çalışmada sertifikalı uzman elemanlarımızla günlük 1 Ton asbest söküm kapasitesine sahibiz, ki bu hesaba göre 54 ton beyanı gerçek ise Derneğimizce bu geminin asbestten bertarafı işlemleri 54 iş gününde gerçekleştirilebilecektir.

Bir son dakika gelişmesi olarak, Hollanda çevre bakanlığının teknik yardım konusunda Türk makamlarına teknik yardım ve işbirliği önerdikleri bilgisi elimize geçti. Buraya kadar açıkladığımız gibi, derneğimiz bu konuda yeterli teknik donanıma, bilgi birikimine ve tecrübeye sahiptir. Ancak T.C. Orman ve Çevre Bakanlığımızın oluru ile bu şekildeki bir teknik yardım teklifini, karşılıklı iyi niyet ve sürecin çözümünü hızlandırmak adına memnuniyetle kabul edebileceğimizi İlgili tüm taraflara ve kamuoyumuza beyan ederiz.