BIST 10.209
DOLAR 32,22
EURO 34,65
ALTIN 2.389,89
HABER /  GÜNCEL

İklim değişikliğinin ispatı

Yapılan bir araştırmaya göre, iklim değişikliği artık baharın erken gelmesine yol açıyor.

Abone ol

Avrupa'daki 17 ülkeden bilim adamları, baharın 30 yıl önceye kıyasla artık 6 ila 8 gün daha erken geldiğini saptadılar. Isı yükselmesinin en çok görüldüğü İspanya'da, bu mevsimin 2 hafta kadar erken başladığı ortaya çıktı.

Araştırma sonucu, çiçeklerin ne zaman açtığı ve yaprakların ne zaman filizlendiği gibi, doğadaki rutin olaylardaki değişimleri inceleyen 125 bin araştırmaya dayandırıldı. Araştırma ekibi, 1971-2000 yılları arasında, 21 Avrupa ülkesinde 542 bitki ve 19 hayvan türü üzerinde yapılan gözleme dayalı araştırmaların sonuçlarını değerlendirdi. ''Global Change Biology'' dergisinde yayınlanan araştırmada ayrıca, sonbaharın da ortalama 3 gün geciktiği saptandı.

Bilim adamları, ''bu araştırmanın, kıta iklimindeki değişikliklerin mevsimlerin zamanını etkilediğini kanıtladığını'' belirttiler. Araştırmada, inceleme kapsamındaki bitki, ağaç ve çiçeklerin yüzde 78'inin erken açtığı, sadece yüzde 3'ünün açmasının geciktiği belirlendi. Araştırmayı kaleme alan Dr. Tim Sparks, tüm kıtada yetişen at kestanesinin bu konuda iyi bir gösterge olduğunu bildirdi. Sparks, şimdi de iklim değişikliklerinin birbirine bağımlı bitki ve hayvanlar üzerindeki etkisinin incelenmesi gerektiğini söyledi. Dr. Sparks, tırtılların meşe ağaçlarından beslendiğini, kuşların da tırtıllardan beslendiğini hatırlatarak, türler arasındaki bu uyumdaki bir bozulmanın gıda zincirinde sorunlar yaratabileceğini belirtti.