BIST 10.259
DOLAR 32,22
EURO 34,76
ALTIN 2.403,67
HABER /  POLİTİKA

Lübnanda belirsiz noktalar

Lübnan'daki uluslararası gücün görev tanımını içeren belgelerin son hali Ankara'ya ulaştı.

Abone ol

Ancak belgelerde hala netlik kazanmayan noktalar var. Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nda karar çıkarsa asker gönderme süreci başlayacak.

Birleşmiş Milletler kağıtlarında Güney Lübnan'ın silahtan arındırılması görevi Lübnan ordusuna veriliyor ancak BM Barış Gücü UNIFIL'in görev tanımında Ankara'yı hala tatmin etmeyen belirsiz ifadeler var.

BM yönergelerine göre Lübnan ordusu açıktaki silahları toplayacak ama yeraltındaki silah depolarını aramayacak. Yani Hizbullah'ın asıl gücü yerinde kalacak.

Varılan mutabakata göre Hizbullah Lübnan ordusuna ve BM askerlerine saldırmayacak. Kendi güçleri ile silahsızlandıramadıkları Hizbullah sorununu başka ülkelere çözdürmek isteyen İsrail ve ABD ise sağlanan geçici ateşkesle yetinmek zorunda kalacak.

Bölgede görev yapacak BM gücünün kendini korumak için saldırıya uğradığında silah kullanma hakkı var. Aynı şekilde Lübnan ordusu yardıma çağırdığında yardımına gidecek. Böyle bir durumda çıkacak çatışmanın boyutları ise kestirilemiyor.

"Bosna, Kosova ve Afganistan'da da aynı risk vardı" diyen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri riski ciddi hale getirenin bölgedeki kırılgan ateşkes olduğunu belirtiyor.

Hizbullah'ın bugüne kadar verdiği tüm sözleri tutan bir örgüt ve Lübnan hükümetinin bir parçası olması uluslararası gücün tek güvencesi. Her ne kadar savaşın galibi olarak gösterilse de İsrail saldırılarından ciddi darbe yiyen Hizbullah'ın toparlanmak için de zaman ihtiyacı var. Ancak İsrail'in yeni bir saldırı başlatmayacağının garantisi yok.

Ankara genel değerlendirmesini tamamladı ancak teknik çalışmalar sürüyor. Askeri çevreler teknik hazırlığın gelecek hafta içinde bitirileceğini söylüyor.
Siyasi karar için ise pazartesi günkü Bakanlar Kurulu bekleniyor. Eğer hükümet olumlu karar verirse Lübnan'a asker gönderilmesi için hükümet tezkeresi hazırlanacak.

Tezkerinin Meclis'e getirilmesinin zamanlamasına ise diğer ülkelerin tutumlarına ve bölgedeki şartlara göre yine hükümet karar verecek.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün 'karar için aylara ihtiyaç yok' açıklaması ışığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 ekimde ABD Başkanı George Bush'la görüşmesinden önce karar alınacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Sırada barış gücünün oluşturulması var

İsrail'in Lübnan saldırılarının 34'üncü gününde silahlar susmuştu. Çoğu sivil yaklaşık bin 100 Lübnanlı ve 114'ü asker 154 İsraillinin öldüğü saldırılar, 14 ağustos sabahı Birleşmiş Milletler'in ateşkesi öngören kararının yürürlüğe girmesiyle durdu.

Sırada Birleşmiş Milletler'e üye devletlerden oluşacak barış gücü askerleri Güney Lübnan'a yollanması bulunuyor. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, üye devletlere bir an önce bölgeye asker yollama çağrısında bulundu.