BIST 10.644
DOLAR 32,11
EURO 35,05
ALTIN 2.524,52
HABER /  SPOR

Futbolcuların stresi bitiyor

Futbolcuların maç öncesi stresleri tarih oluyor. Yeni bir yöntemle stres azaltılıyor.

Abone ol

Belçika Birinci Lig kulüplerinden KSV Roeselare'de uygulanmaya başlayan yeni bir yöntemle futbolcuların stres oranlarında büyük azalma görüldüğü belirtildi. Kulüp psikoloğu ve aynı zamanda nörolog cerrah Dirk De Ridder, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Brain Wave Machine'' (beyin dalgası makinesi) adı verilen bir düzenekle, futbolcuların streslerini azaltabildiklerini söyledi.

Bu makinenin aslında uluslararası alanda uzun zamandır kullanıldığını kaydeden Ridder, ''Gün geçtikçe daha da fazla futbolcu bu makineyi kullanıyor. Şimdi de Belçika futbolunda yavaş yavaş kullanılmaya başlandı. Futbolculardan çok olumlu tepkiler alıyoruz'' dedi. Kulüpte 12 oyuncuyu birden aynı anda bu makineye bağlayabildiklerini ifade eden Ridder, makinenin çalışma sistemini şöyle anlattı:

''Makine bilgisayar ile çalışıyor. Oyuncuya siyah bir gözlük ve bir kafalık takıyoruz. Beyne ve gözlere elektrotlar aracılığıyla verilen çeşitli ses ve ışık dalgalarıyla beynin çalışmasını bazı yerlerde etkileyerek stresi azaltabiliyoruz. Bu işlem beyni olumsuz yönde etkilemiyor. Futbolcu böylece maç öncesi daha az sinirli ve stresli oluyor. Beyin uyurken çok daha az çalışır.

Stres zamanında ise normalden çok daha fazla çalışır. Futbolcuyu maçtan bir kaç saat önce bu makineye bağladıktan sonra beynin çalışma miktarında düşüş kaydettik. 10-15 dakika içinde futbolcunun stresini giderdiğini fark ettik.'' Değeri 3 bin avro olan makinenin, büyük şirketler tarafından da kullanıldığı belirtildi. Verdiği dalgalarla insanı sakinleştirdiği kaydedilen makinenin kalp atışlarını da dakikada 10 atış kadar azalttığı tespit edilmiş. Ridder, futbolcuların artık, çağırmadan gelip makineye bağlanmak istediklerini sözlerine ekledi.